Περίεργα πράγματα πιάνουν εσχάτως οι κεραίες μου, γύρω από τις εξελίξεις στην επιχειρηματική ζωή του τόπου!

Καλά ενημερωμένες εκ των έσω πηγές μου λένε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα «σκάσει» μεγάλη υπόθεση για προβεβλημένο επιχειρηματία, η οποία δεν σχετίζεται με την υπάρχουσα κυβέρνηση αλλά με προηγούμενη ή προηγούμενες!

Χωρίς να διευκρινίζεται απολύτως περί τίνος πρόκειται, ούτε επακριβώς τι αφορά , εάν δηλαδή είναι σκάνδαλο, προνομιακή και ύποπτη σύμβαση με το Δημόσιο, προμήθεια, ξέπλυμα ή βαρύ φορολογικό ζήτημα, οι πληροφορίες λένε πως η υπόθεση είναι «δεμένη» και η δημοσιοποίηση της θα κάνει ντόρο, θα προκαλέσει αίσθηση μεγατόνων!


Υπουργός «νταραβεριτζής» …πασάρει επιχειρηματίες!

Όπως αντιλαμβάνεστε, η στήλη έχει σχηματίσει γνώμη και άποψη για την πλειονότητα των υπουργών της κυβέρνησης! Και χωρίς να θέλουμε να καυχιόμαστε, σπανίως πέφτουμε έξω… Γιατί το συμπέρασμα δεν προκύπτει μόνο από το ένστικτο (και αυτό το έχουμε ισχυρό, χρόνια τώρα), αλλά και μέσα από πληροφορίες και στοιχεία, που έρχονται στην κατοχή μας ή υποπίπτουν στην αντίληψη μας!

Ενδεικτικά αναφέρω, επί παραδείγματι, ότι για έναν πρωτοκλασάτο υπουργό είχαμε από την αρχή σχηματίσει την χειρότερη γνώμη. Ότι παίζει διπλό παιχνίδι, ότι έχει δική του ατζέντα, ότι πέραν πάσης αμφιβολίας είναι πολλαπλώς διαπλεκόμενος! Και λίγο πολύ, όποιος βλέπει, καταλαβαίνει… Εκτός – ίσως- από τον καθ’ ύλην αρμόδιο!!!

Επί του προκειμένου τώρα, μαθαίνω από καλά ενημερωμένες πηγές, ότι ο εν λόγω υπουργός, δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα! Καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «πασάρει» φίλους του επιχειρηματίες σε …άλλους υπουργούς και τους κλείνει ραντεβού για μπίζνες …υψηλού επιπέδου! Sky is the limit…


H DGcomp, η Εθν. Ασφαλιστική και γιατί η CVC δεν «κάνει πίσω» στην Υγεία!

Γίνεται πολλή κουβέντα τις τελευταίες ημέρες – και πολλά σχετικά ρεπορτάζ βγαίνουν στον αέρα- γύρω από την υπόθεση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC, καθώς και τις αποφάσεις της DGcomp που παρενέβη κατόπιν εγχώριων ανταγωνιστών της στον τομέα της Υγείας!

Τα ρεπορτάζ είναι λίγο πολύ ίδια, ταυτόσημα! Λένε δηλαδή, κινούμενα στην ίδια γραμμή, ότι η απόφαση της DGcomp θα είναι θετική και πως το ντηλ μεταξύ CVC και Εθνικής τράπεζας για την Εθν. Ασφαλιστική θα επιτευχθεί, καθώς θα θέσει στο αρχείο τις σχετικές καταγγελίες των Ιατρικών Συστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος!

Εκείνο που όμως δεν μας λένε- και κατά την άποψη μας είναι κρίσιμο- είναι εάν η σχετική απόφαση της DGcomp θέσει προϋποθέσεις, διλήμματα ! Και εάν τις προϋποθέσεις αυτές και τα διλήμματα είναι διατεθημένη να τα δεχτεί η CVC!

Και τούτο διότι, σκοπιμότητα των εγκαλούντων, αυτών που βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες, κρυφά ή φανερά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το μπλοκάρισμα των επενδύσεων της CVC στον τομέα της Υγείας και η κατά το δυνατόν εξώθηση της σε αποεπένδυση!

Σε απλά λόγια, τα εγχώρια συμφέροντα της Υγείας, που επί χρόνια κυριαρχούσαν στο σύστημα, κατέχοντας Δεσπόζουσα θέση, συνειδητοποιώντας ότι χάνουν ρόλους και μερίδια αγοράς, επιδιώκουν παντί τρόπο πρώτον να μην αφήσουν την CVC να «χτυπήσει» το Ερρίκος Ντυνάν όταν βγει προς πώληση από την Τρ. Πειραιώς και δεύτερον να εξαναγκαστεί να πωλήσει το όλον ή μέρος του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της σε νοσηλευτικά ιδρύματα!!!

Περί αυτού πρόκειται! Αυτός είναι ο απώτερος στόχος! Και όχι η Εθνική Ασφαλιστική αυτή καθ’ εαυτή!

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται η απόφαση της DGcomp.

Και εκείνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιον είναι, πως η CVC δεν πρόκειται επουδενί, ούτε σε πιέσεις, ούτε σε «εκβιασμούς» να υποκύψει και κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω όσον αφορά την επενδυτική της πολιτική στα νοσοκομεία. Και το χαρτοφυλάκιο της θα διατηρήσει αμετάβλητο, αλλά και θα κινηθεί επιθετικά για το Ερρίκος Ντυνάν όταν προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός!

Και εδώ που τα λέμε, στην Κομισιόν δεν είναι τίποτε …αμερικανάκια! Υπό κανονικές συνθήκες, κατανοούν και αντιλαμβάνονται την σκοπιμότητα των καταγγελιών.


Το ΤΧΣ, το placement του 20% της Εθνικής και η διάθεση νέου πακέτου μετοχών της Τρ. Πειραιώς!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για αποεπενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι σε πρώτο πλάνο τίθεται το τραπεζικό σύστημα και οι εξελίξεις σε αυτό, που εικάζεται ότι και κατά το 2022 θα είναι καθοριστικές, δεδομένου ότι κατά το 2021 που φθάνει στο τέλος του, κυριάρχησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank που ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακή επιτυχία!

Μιλώντας για …αποεπενδύσεις, δικαίως το μυαλό όλων στην αγορά πηγαίνει στο ΤΧΣ, το οποίο βάσει του νέου νόμου, η θητεία του παρατείνεται έως το 2025, θα πρέπει να έχει παραχωρήσει τα ποσοστά που κατέχει σήμερα στις τράπεζες!

Υπό αυτή την έννοια γίνεται κατανοητό ότι Εθνική τράπεζα και δευτερευόντως Τρ. Πειραιώς εντάσσονται τόσο στην σεναριολογία, όσο και στον κεντρικό σχεδιασμό, καθώς το ΤΧΣ θα πρέπει να εκποιήσει, μέσω placement τις μετοχικές του θέσεις σε αυτές. Και μπορεί όσον αφορά την Τρ. Πειραιώς η διαδικασία να ξεκίνησε φέτος με την …αποεπένδυση του πρώτου μέρους, στην Εθνική όμως η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης του τελικού πλαισίου, που θα καθοριστεί από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και της Goldman Sachs, συντονιστή και αυτής της τραπεζικής υπόθεσης!

Υπό αυτή την έννοια, στο τραπέζι μπαίνει το 20% των μετοχών του ΤΧΣ από το 40,3% που κατέχει το Ταμείο, που θα διατεθεί με placement σε Έλληνες (κυρίως) επενδυτές – μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιόπιστους, έμπιστους, με σοβαρή πιστοληπτική ικανότητα και δέσμευση να επενδύσουν σε βάθος χρόνου, προκειμένου η τράπεζα από κρατική να μεταβληθεί σε ιδιωτική, μέσω και της αύξησης μαμούθ που θα ακολουθήσει.

Και φυσικά το δεύτερο μέρος πώλησης των μετοχών, μέρους ή όλου, από το 27,5% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς!

Υπό αυτή την έννοια, το μέλλον Εθνικής και Τρ. Πειραιώς σχετίζεται! Οι εξελίξεις κάπου …τέμνονται! Οπότε η υπόθεση μπορεί και να αποκτήσει μελλοντικά πρόσθετο ενδιαφέρον!

Όλα τούτα βέβαια, σε χρόνο (πρόθεση της κυβέρνησης εντός του 2022 και μάλιστα την άνοιξη) που θα προσδιοριστεί επί τη βάσει κρίσιμων παραμέτρων και αστάθμητων παραγόντων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πανδημία, την πιθανότητα πρόωρων εκλογών αλλά και το κλίμα που θα επικρατήσει στην οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Η δεύτερη αποεπένδυση είναι αυτή του Fairfax από την Eurobank η οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, απλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος και ο χρόνος!

Οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω (στην κυβέρνηση και στους κατ εξοχήν αρμόδιους διεθνείς οίκους) πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι μεταξύ Σπύρου Λάτση και Πρεμ Γουάτσα υπάρχει ανοιχτή γραμμή, το ενδιαφέρον του έλληνα μεγιστάνα να επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θεωρείται δεδομένο, όπως και το ότι η Fairfax αργά ή γρήγορα είναι υποχρεωμένη (για πολλούς και διάφορους λόγους) να αποεπενδύσει!

Υπό αυτή την έννοια οι σχεδιασμοί γίνονται παρασκηνιακά, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη υπογραφεί ή θα υπογραφεί σύντομα, συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και MOU!