Πρώτα ήταν οι ΗΠΑ. Μετά η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Τώρα η ολλανδική αγορά ακινήτων πέφτει θύμα των ραγδαία αυξανόμενων τιμών παγκοσμίως.

Είναι που δε θα είχαμε πληθωρισμό, ε… Στο radar.gr μιλήσαμε μήνες πριν για το τέρας του στασιμοπληθωρισμού που απευλευθερώθηκε από την αρχή (κακο)διαχείρισης της πανδημίας, και πως η αγορά κατοικίας θα ήταν η πρώτη που θα ένιωθε την αύξηση τιμών.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ολλανδία συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Μάιο, καταγράφοντας άλμα 12,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το DutchNews, η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2001. Τον Απρίλιο οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 11,5%.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 16.000 κατοικίες άλλαξαν χέρια τον περασμένο μήνα, νούμερο 12% χαμηλότερο σε σχέση με τον Απρίλιο και μια ακόμα ένδειξη για την περιορισμένη προσφορά.

Οι τιμές των κατοικιών κινούνται σταθερά προς τα πάνω από το 2013, μετά τη βουτιά που κατέγραψαν στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σκάει η αγορά ακινήτων στην Ολλανδία: Στο +13% οι τιμές

ΗΠΑ: Ανοδος 3,6% στις ενάρξεις κατοικιών τον Μάιο του 2021

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάιο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 3,6%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,572 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα σκαρφαλώσουν στο 1,63 εκατ.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι ενάρξεις είχαν πραγματοποιήσει άλμα πάνω από 11% στο 1,733 εκατ., επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006. Ωστόσο, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησαν 3%, στο 1,681 εκατ.

Διαβάστε ακόμη: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φούσκα ακινήτων;