Το σκεπτικό πίσω από την πιο αμφιλεγόμενη πράξη της καριέρας της εξήγησε μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια η Σινέντ Ο’ Κόνορ. Στη νέα της αυτοβιογραφία με τίτλο «Rememberings», η Ιρλανδή μουσικός μιλά ανοιχτά για τα βιώματα και τις σκέψεις που την οδήγησαν στο να σκίσει στη ζωντανή εκπομπή SNL τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, σοκάροντας το τηλεοπτικό κοινό και προκαλώντας ένα σκάνδαλο μεγατόνων.

Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 1992, όταν η τραγουδίστρια του «Nothing Compares to You» ολοκλήρωσε την ερμηνεία ενός κομματιού στην σκηνή του SNL σηκώνοντας μπροστά στην κάμερα μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β‘ και σχίζοντάς την σε πολλά κομμάτια. Η αλλόκοτη σκηνή που έμελλε να σφραγίσει την καριέρα της Ιρλανδής κλείνει με την προτροπή «πολεμήστε τον αληθινό εχθρό», που λέει η ίδια με στόμφο μπροστά στην κάμερα.

Σύμφωνα με το Rolling Stone, που δημοσιεύει αποσπάσματα από τη νέα αυτοβιογραφία της 54χρονης σήμερα μουσικού, το συμβάν με τον Πάπα προκάλεσε απίστευτη οργή σε μερίδα του κοινού. Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια αποκλείστηκε ισοβίως από το NBC, ενώ λίγες εβδομάδες μετά την προβολή του SNL αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή μιας συναυλίας προς τιμήν του Μπομπ Ντίλαν, μετά από έντονα γιουχαϊσματα.

Εκείνη την εποχή η Κόνορ είχε πει ότι έσκισε τη φωτογραφία για να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Οι νέες αποκαλύψεις της όμως δείχνουν ότι η ιστορία πηγαίνει αρκετά «βαθύτερα».

Σήμερα είναι διαφορετικά

«Η πρόθεσή μου ήταν πάντα να καταστρέψω την φωτογραφία του Πάπα που είχε μητέρα μου. Αντιπροσώπευε τα ψέματα, τους ψεύτες και την κακοποίηση. Οι άνθρωποι που είχαν αυτά τα πράγματα στην κατοχή τους ήταν διάβολοι σαν τη μητέρα μου
», γράφει στην αυτοβιογραφία της η Σινέντ, η οποία πλέον έχει ασπαστεί το Ισλάμ.

Όπως εξηγεί η τραγουδίστρια, όταν πήγε στο σπίτι της μητέρας της μετά τον θάνατό της «κατέβασε από τον τοίχο της κρεβατοκάμαράς της τη μοναδική φωτογραφία που είχε κρεμάσει ποτέ εκεί μέσα, εκείνη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’». Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί όταν ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας επισκέφθηκε την Ιρλανδία το 1979 και, σύμφωνα με την μουσικό, είπε στους νεαρούς συμπατριώτες της ότι τους αγαπούσε, ενώ φίλησε και επιδεικτικά το έδαφος στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

«Τι κουταμάρες!» γράφει σήμερα η 54χρονη στο βιβλίο της. «Κανείς δεν μας αγαπούσε. Ούτε καν ο Θεός. Ακόμα και οι μητέρες και οι πατεράδες μας δεν μας άντεχαν».

Πάντως η ίδια, 30 χρόνια μετά, δεν το μετανιώνει. «Όλοι θέλουν μια ποπ σταρ. Εγώ όμως είμαι μια τραγουδίστρια διαμαρτυρίας. Έπρεπε να εκφράσω πράγματα που με καταπίεζαν. Δεν επιθυμούσα τη δόξα», γράφει η Σινέντ.