Το βράδυ της Πέμτης 25/1 αναμένεται να ανατείλει στον ουρανό η πρώτη πανσέληνος του έτους, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου». Η σημερινή πανσέληνος είναι ένα από τα λίγα αστρονομικά γεγονότα του χειμώνα, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, πλανητικές ευθυγραμμίσεις ή άλλα σπάνια φαινόμενα.

Γιατί τη λέμε «φεγγάρι του λύκου»

Η πρώτη πανσέληνος του έτους ονομάζεται «Φεγγάρι του Λύκου» επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Παλιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατα τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε, ωστόσο, στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι αυτό σύμβαινει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού.

Τα ονόματα των πανσέληνων έχουν την προέλευση τους από τις φυλές ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής και του Κανάδα. Μερικά ακόμη ονόματα για την πανσέληνο του Ιανουαρίου είναι: «Κεντρικό Φεγγάρι»– επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα- «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι». Στη χώρα μας, η πανσέληνος του Ιανουαρίου αναμένεται να φτάσει στην κορύφωση της τα χαράματα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου (00:12).

Η επόμενη πανσέληνος που θα δούμε στον ουράνο, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Χιονιού» (λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων που συχνά συμβαίνουν τον εν λόγω μήνα) αναμένεται στις 24 Φεβρουαρίου και θα είναι η τελευταία πανσέληνος πριν την άφιξη της αστρονομικής άνοιξης στις 19 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: