Ο μετασχηματισμός του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων σε εταιρεία συμμετοχών, θα επιτρέψει την βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης και της διαχείρισης του ρίσκου, θα αυξήσει την διαφάνεια και θα επιτρέψει την ανάπτυξη συμμαχιών με άλλες επιχειρήσεις στους επιμέρους τομείς, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης.

Μιλώντας στους χρηματιστηριακούς αναλυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η πρόταση για την εφαρμογή του εταιρικού μετασχηματισμού θα εισαχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το επόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό στην εταιρεία συμμετοχών θα ανήκουν ως ξεχωριστές εταιρικές οντότητες τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλαδή ο τομέας της διύλισης, η εμπορία (ΕΚΟ), ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ELPEDISON), οι Ανανεώσιμες Πηγές κ.α.

Η έκτακτη γενική συνέλευση

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε επίσης στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα την προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας προς τις προβλέψεις του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. «Ασχέτως του ποιος ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο, η ευθύνη της διοίκησης είναι απέναντι στην εταιρεία και τους μετόχους. Ως διευθύνων σύμβουλος δεν με ενδιαφέρει ποιος εισπράττει το μέρισμα αλλά να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εταιρεία και τους μετόχους», τόνισε.

Η γενική συνέλευση συνεδριάζει σήμερα εξ ανάβολής ύστερα από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου σύμφωνα με την οποία τα δύο πέμπτα των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα διορίζονται από μέτοχο και τα υπόλοιπα θα εκλέγονται από την γενική συνέλευση.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ακόμη ότι:

-Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός απαντά στην πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης που είναι επιταχυνόμενη. Από τα 3,5-4 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να είναι οι επενδύσεις στην επόμενη δεκαετία, τα μισά θα διοχετευθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μονάδες πράσινου και μπλε υδρογόνου, αποθήκευση ενέργειας. Διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια δεν θα επενδυθούν σε πειραματικές αλλά σε ώριμες τεχνολογίες.

-Θα εφαρμοστεί νέα εταιρική ταυτότητα που θα ταιριάζει περισσότερο στο νέο προφίλ του ομίλου χωρίς να εγκαταλείπεται το brand ΕΛΠΕ και ΕΚΟ.

-Η ζήτηση καυσίμων θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα τους επόμενους μήνες με την επανέναρξη και των αεροπορικών ταξιδιών, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.