Και ξαφνικά, η ΕΧΑΕ έγινε το νέο «hot girl» της αγοράς. Η μετοχή που για χρόνια ήταν παρατημένη στο ράφι, με αναλυτές να την προσπερνούν και επενδυτές να τη θεωρούν βαρετή και «χωρίς ιστορία», τώρα έγινε το μήλο της Έριδος. Οι οίκοι που δεν ασχολούνταν καν, τρέχουν να βγάλουν αποτιμήσεις και να βάλουν ταμπέλες «φτηνό» και «ευκαιρία» σε μια εταιρεία που μέχρι χθες την είχαν στο mute.
Πού ήταν όλοι αυτοί όταν η μετοχή ήταν στα 3 και στα 4 ευρώ; Πού ήταν όταν η ΕΧΑΕ έβγαζε σταθερά μερίσματα αλλά κανείς δεν γύριζε να τη δει; Ξαφνικά, με την πρόταση της Euronext, τους έπιασε ο πόνος. Η πρόταση αποτίμησης στα 6,9 ευρώ φάνηκε χαμηλή και η αγορά, σε ρόλο τιμητή, πέταξε τη μετοχή πάνω από τα 7 ευρώ. Και τώρα όλοι θυμήθηκαν την «αξία» της ΕΧΑΕ.
Οι ίδιοι αναλυτές που την αγνοούσαν, τώρα λένε ότι η μετοχή κάνει 7,5 και 8 ευρώ «με κλειστά μάτια». Μα αν άξιζε τόσο, γιατί δεν το λέγατε τόσο καιρό; Τώρα δηλαδή που έσκασε το ενδιαφέρον της Euronext, έγινε ξαφνικά χρυσάφι;
Και πάμε τώρα στον κύριο Κοντόπουλο. Ο οποίος χθες εμφανίστηκε με επίσημη ανακοίνωση να μας πει ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Το “το εξετάζουμε με τον σύμβουλό μας” για ποιον το είπε ακριβώς; Για την αγορά που ήδη αντέδρασε και πήγε τη μετοχή πιο πάνω; Για τους μετόχους που περιμένουν να δουν αν θα πουλήσουν πιο ακριβά; Ή μήπως το μήνυμα ήταν προς την κυβέρνηση, που έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της;
Στο Μαξίμου λένε πως είναι έξαλλοι. Θεωρούν τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ ανεπαρκή για τόσο κρίσιμο πόστο και του προσάπτουν ότι όχι μόνο καθυστερεί, αλλά και ότι με τις δηλώσεις και τις κινήσεις του τορπιλίζει το deal.
Και δεν είναι μόνο η ανακοίνωση. Σου λέει ο άλλος, ο Κοντόπουλος, πίσω από τις κουρτίνες, παίζει παιχνίδι. Ανεβάζει τις αποτιμήσεις, ρίχνει καρφιά στην Euronext, και μιλάει για σενάρια μετρητών και «βελτιωμένων προσφορών» έτσι ώστε να τους αποθαρρύνει. Άλλο το παζάρι για καλύτερη τιμή, κι άλλο να καίς το deal για να μην γίνει ποτέ.
Αν ισχύουν έστω τα μισά από αυτά, τότε δεν μιλάμε για απλή κόντρα. Μιλάμε για υπονόμευση μιας συμφωνίας που – κακά τα ψέματα – θα άλλαζε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Θα έβαζε την ελληνική κεφαλαιαγορά κάτω από την ομπρέλα ενός ευρωπαϊκού γίγαντα και θα άνοιγε άλλες πόρτες για επενδύσεις.
Αλλά εδώ είμαστε. Η ΕΧΑΕ, από το πουθενά, έγινε το επίκεντρο. Και όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν πόσο «πολύτιμη» είναι. Τώρα μένει να δούμε αν θα πάρει κεφάλι το χρήμα ή το παρασκήνιο. Διότι στην Ελλάδα το δεύτερο είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
Διαβάστε ακόμη:
- Τράπεζες: Στήνουν αναχώματα στην επέλαση των digital banks στην Ελλάδα
- Dubai Basketball: Αποκαλύφθηκε το μπάτζετ για τη σεζόν 2025-26
- Πόσο κοστίζουν οι διακοπές για τους Έλληνες – Τα ευρήματα της Focus Bari
- Ο εγγονός του Φιντέλ Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις με τη χλιδή που επιδεικνύει στα social media