ΥΓΕΙΑ

Σημαντική τεχνολογική εξέλιξη δίνει λύση για την ανακύκλωση ενός πολύ επικίνδυνου και πολυχρησιμοποιούμενου υλικού

Ο πλανήτης μας πνίγεται σε μη ανακυκλωμένο πλαστικό και χρειαζόμαστε καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης για να τον βοηθήσουμε να ανακάμψει.

Τα πλαστικά είναι απίστευτα χρήσιμα αλλά επικίνδυνα προβληματικά.

Ο πλανήτης μας πνίγεται σε μη ανακυκλωμένο πλαστικό και χρειαζόμαστε καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης για να τον βοηθήσουμε να ανακάμψει.

Θεωρητικά, όλα τα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν ανακυκλώνεται ποτέ. Αυτό οφείλεται στο κόστος συλλογής, καθαρισμού και διαλογής των χιλιάδων τύπων πλαστικών πριν ξεκινήσουν τις διαδικασίες ανακύκλωσής τους.

Παρόλο που τα παγκόσμια ποσοστά ανακύκλωσης είναι μόλις 5%, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι τα παγκόσμια πλαστικά απόβλητα πρόκειται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2060. Το πολυβινυλοχλωρίδιο, κοινώς γνωστό ως PVC, είναι το τρίτο πιο παραγόμενο πλαστικό στον κόσμο και ένα από τα πιο δύσκολα υλικά προς ανακύκλωση.

Η υψηλή ευελιξία του PVC έχει οδηγήσει στη χρήση του σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως νοσοκομειακό εξοπλισμό, υδραυλικά, ηλεκτρικές καλωδιώσεις, συσκευασίες, ακόμη και ρούχα. Δυστυχώς, λιγότερο από το ένα τέταρτο του 1% του PVC μετά την κατανάλωση ανακυκλώνεται επί του παρόντος.

Χάρη σε μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υπάρχει τώρα μια πολλά υποσχόμενη νέα τεχνική για την ανακύκλωση του PVC.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επικεφαλής τις Danielle Fagnani και Anne McNeil ανακάλυψε έναν τρόπο χρήσης ενός συστατικού του PVC που προηγουμένως έκανε την ανακύκλωση απίστευτα δύσκολη βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Τα συστατικά που κάνουν το PVC τόσο δύσκολο να ανακυκλωθεί είναι τα διάφορα πρόσθετα που μπορεί να περιέχει που ονομάζονται πλαστικοποιητές.

Οι πλαστικοποιητές είναι ενώσεις που προστίθενται στη διαδικασία παραγωγής για να κάνουν το PVC πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό.

Οι πιο επιζήμιοι από τους πλαστικοποιητές είναι οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο και είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τα ορμονικά μας συστήματα. Όταν τα πλαστικά ανακυκλώνονται με την προσθήκη θερμότητας, οι φθαλικές ενώσεις ξεπλένονται.

Η μέθοδος που ανακάλυψε η Fagnani και η ομάδα της χρησιμοποιεί τις τοξικές φθαλικές ενώσεις για να μειώσει την απαιτούμενη ενέργεια και να κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική συνολικά.

Διαβάστε ακόμη: