Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλός άνδρας με την «πικάντικη» ζωή έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, απεβίωσε στο νοσοκομείο «San Raffaele» στο Μιλάνο μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο Καβαλιέρε (σ.σ Ιππότης), όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι Ιταλοί αποτελούσε μία από τις προσωπικότητες που δίχασε με την πολυτάραχη ζωή του. Έζησε μία ζωή, στα άκρα, γεμάτη με πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες. Τα ξέφρενα πάρτι σε συνδυασμό με το γυναικείο φύλο αποτέλεσαν την αχίλλειος πτέρνα του στην πολυτάραχη ζωή του.

Στο πλευρό του Ιταλού πολιτικού, βρίσκεται η σύντροφός του Μάρτα Φασίνα.

Παρά την άκρως επεισοδιακή προσωπική του ζωή βρήκε τον μεγάλο έρωτα δύο φορές, τη μία το 1965 που παντρεύτηκε την Κάρλα Λουτσία Νταλ Όλιο και την δεύτερη το 1990 με την Βερόνικα Λάριο με την οποία χώρισαν το 2014.

Ο Μπερλουσκόνι έχει πέντε παιδιά την Marina, την Barbara, τον Pier Silvio, την Eleonora και τον Luigi στα οποία αφήνει την αυτοκρατορία των media και των επιχειρήσεών του που αποτιμήθηκε το 2023 από το Forbes σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαδρομή από την νομική στην πολιτική και στον θρόνο της Ιταλίας

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής τράπεζας και έτσι η νομική ή τα οικονομικά για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν μονόδρομος, με τον ίδιο τελικά να επιλέγει τα νομικά.

Αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα πλαίσια της ανάπτυξης των οικοδομών στο Μιλάνο αποφάσισε να ιδρύσει μία κατασκευαστική εταιρεία. Ο ίδιος κατάφερε να πετύχει ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στον χώρο των ΜΜΕ ενώ μέχρι το 1986 είχε στην κατοχή του τεράστιο ποσοστό της ιδιωτικής τηλεόρασης της Ιταλίας. Λίγο πριν ασχοληθεί με την πολιτική αγόρασε τον πιο μεγάλο εκδοτικό οίκο της Ιταλίας.

Η πρώτη του επαφή με την πολιτική, ήταν όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ίδρυσε το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια». Το 1994 έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ωστόσο λίγους μήνες μετά την εκλογή του παραιτήθηκε. Το 2001 έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για και κατάφερε να γίνει για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το 2006 έχασε τις εκλογές, όμως το 2008 κατάφερε ξανά να εκλεχθεί, ωστόσο το 2011 έπειτα από σχετική υπόσχεσή του αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ένας «playboy» Πρωθυπουργός

Τα σεξουαλικά πάρτι και τις περιπτύξεις με ανήλικες ιερόδουλες φυγούραραν για χρόνια στα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως. Τα ξέφρενα πάρτι στις βίλες του με νεαρά κορίτσια έμειναν γνωστά ως «Bunga Bunga» και τον έκαναν πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ εκατοντάδες φορές.

Πρώην καλεσμένοι και γνωστοί του Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκαν ότι παρακολούθησαν άγριες βραδιές γεμάτες με όργια, γυναίκες στρίπερ και ξέφρενους χορούς.Τα «πάρτι της ακολασίας» φέρεται να γινόντουσαν κατά κύριο λόγο στην πολυτελή του βίλα στο Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Ο όρος «Bunga Bunga» που ονομάζονταν τα πάρτι, επινοήθηκε έπειτα από τα γεγονότα ενός περίεργου τελετουργικού που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των πάρτι. Συγκεκριμένα, γυναίκες έκαναν ερωτικούς χορούς και σεξουαλικές πράξεις στον Σίλβιο και τους καλεσμένους του. Λέγεται ότι ήταν «ένα είδος υποβρύχιου οργίου που γυμνές νεαρές γυναίκες φέρεται να περικύκλωναν τον γυμνό οικοδεσπότη ή/και τους φίλους του στην πισίνα του» σε ένα είδος αφρικανικού τελετουργικού που εκτελούνταν για άνδρες θεατές.

Ιταλία: Στην εντατική εισήχθη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα

Πρωταγωνιστές των πάρτι ήταν επίδοξα μοντέλα και ηθοποιοί που μερικές φορές τα αποκαλούσαν ως «τα κορίτσια του Μπερλουσκόνι» ή «showgirls». Οι ιδιαίτερες εκδηλώσεις πήραν άλλη τροπή το 2010, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε αρχικά ότι πλήρωσε μια 17χρονη Μαροκινή χορεύτρια για σεξ, την Καρίμα ελ Μαχρούγκ, ή «Ρούμπι καρδιοκλέφτρα»

Τότε ξεκίνησε μία δικαστική διαμάχη που κράτησε για καιρό και έφερε στο φως άβολες και αμήχανες λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής του πολιτικού αμαυρώνοντας τη φήμη του.

Ποια ήταν η γυναίκα που «στιγμάτισε» τη φήμη του

Η Kαρίμα Ελ Μαχρούγκ ήταν η έφηβη χορεύτρια της κοιλιάς ακριβώς στο επίκεντρο του δημόσιου σκανδάλου που ξεκίνησε το 2010. Η μαροκινής καταγωγής χορεύτρια κλαμπ, η οποία ήταν 17 ετών τότε, λέγεται ότι πληρωνόταν για σεξ από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό.

Η Kαρίμα, γνωστή και με το καλλιτεχνικό όνομα «Ruby Rubacuori» (Ρούμπι καρδιοκλέφτρα) μνημονεύεται ιδιαίτερα για τον ρόλο της στα ροζ πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπου οι γυναίκες πληρώνονταν για να γδυθούν και να χορέψουν σαγηνευτικά.

Η είδηση ήρθε για πρώτη φορά στο φως όταν αστυνομικοί φέρεται να συνέλαβαν την Καρίμα για κλοπή 3.000 ευρώ. Η αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται όταν συνειδητοποίησε ότι η Καρίμα δεν είχε νόμιμα έγγραφα. Και παρόλο που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρισκόταν στο Παρίσι εκείνη την περίοδο, πίεσε έναν ανώτατο αρχηγό της αστυνομίας για την απελευθέρωσή της, ισχυριζόμενος ότι ήταν ανιψιά του τότε προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2011 ο Σίλβιο κατηγορήθηκε για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας επειδή χρησιμοποίησε τις πολιτικές του διασυνδέσεις για την απελευθέρωσή της. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν επίσης ότι η χορεύτρια πληρώθηκε για να περάσει τη νύχτα μαζί του.

Η Καρίμα επιμένει ότι δεν συνέβη τίποτα μεταξύ εκείνης και του πολιτικού, αλλά αποκάλυψε ότι της έδωσε χρήματα, κοσμήματα και ένα αυτοκίνητο για να παρευρεθεί στα πάρτι που διοργάνωσε στη βίλα του. Εάν κρινόταν ένοχος για τις κατηγορίες, ο Σίλβιο θα αντιμετώπιζε συνολικά 15 χρόνια φυλάκισης.

Προβλήματα με πολιτικούς αντιπάλους

Τα προβλήματα του Καβαλιέρο με τους πολιτικούς του αντιπάλους ήταν πάντοτε μεγάλης έντασης και σε όλη του την πολιτική καριέρα έχει δεχθεί οξύτατη κριτική από πολιτικούς. Εναντίον κατατέθηκαν περισσότερες από 60 αγωγές, δύο από αυτές κατάφεραν να του κοστίσουν σε φήμη.

Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε το 2013 για φορολογική απάτη και αποπέμφθηκε από την Βουλή ενώ ακόμη μία καταδίκη το 2015 φαίνεται πως θα έβαζε τέλος στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Το 2019 η απαγόρευση ενασχόλησης με την πολιτική αλλά και η απαγόρευση να είναι Πρόεδρος κόμματος ήρθησαν και του έδωσαν το δικαίωμα να είναι μέχρι το τέλος του σε Κυβερνητικό συνασπισμό όχι όμως από την θέση του Πρωθυπουργού.

«Καπετάνιος» της Μίλαν

Ο «ανέγγιχτος» άνδρας παρά τα προσωπικά σκάνδαλα υπήρξε εμβληματικός και για τους φίλους της Milan. Αγόρασε την ομάδα το 1986 όταν βρισκόταν σε περίοδο παρατεταμένης παρακμής την έφερε στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης κατακτώντας τόσο εγχώριους τίτλους όσο και το Champions League.

Το διάστημα που κρατούσε τα ηνία της ομάδας κατέκτησε το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο πέντε φορές: το 1989, 1990, 1994, 2003 και το 2007.

Το 2017 πούλησε την μεγάλη του αγάπη, όπως συνήθιζε να λέει, για περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε fund από την Κίνα.

Οι ημερομηνίες σταθμοί στη ζωή του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού

29 Σεπτεμβρίου 1936: Γεννήθηκε στο Μιλάνο.
1961: Ξεκινά την καριέρα του στο real estate, χτίζοντας συνοικίες στα περίχωρα του Μιλάνου.
1978: Ιδρύει την εταιρεία συμμετοχών Fininvest, η οποία περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκδόσεις και, από το 1986 έως το 2017, την ποδοσφαιρική ομάδα Milan AC.
1994: Δημιουργεί το κίνημα «Forza Italia» (Go Italy), το οποίο κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, δίνοντάς του την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.
1996: Δικάζεται για πρώτη φορά με κατηγορίες διαφθοράς και καταδικάζεται σε 16 μήνες φυλάκιση για ψευδή λογιστικά βιβλία, αλλά αθωώνεται με έφεση.
2001: Ξεκινά μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός αφού η δεξιά συμμαχία του κερδίζει τις γενικές εκλογές, υπηρετώντας για πέντε χρόνια.
2008: Μετά από μια νέα εκλογική νίκη, επιστρέφει ως πρωθυπουργός μέχρι το 2011, παραιτούμενος εν μέσω μιας εθνικής οικονομικής κρίσης που κινδυνεύει να ρίξει ολόκληρη την ευρωζώνη.
2013: Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή μέσω της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Mediaset, και αφαιρέθηκε η έδρα του στη Γερουσία. Η ποινή μετατρέπεται σε ένα έτος κοινωφελούς εργασίας, το οποίο εκτίει σε οικία ασθενών με Αλτσχάιμερ.
2015: Αθωώθηκε κατόπιν έφεσης μετά από την καταδίκη του 2013 για πληρωμή για σεξουαλικές επαφές με έφηβη πόρνη και κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση «Rubygate» ή «bunga bunga».
2019: Κερδίζει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνεται ο γηραιότερος ευρωβουλευτής του κοινοβουλίου σε ηλικία 82 ετών.
2020: Περνά 11 ημέρες στο νοσοκομείο με Covid-19, αποκαλώντας την εμπειρία «ίσως την πιο δύσκολη δοκιμασία» της ζωής του.
2022: Εκστρατείες στα παρασκήνια για να γίνει πρόεδρος της Ιταλίας αλλά αποσύρεται πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κερδίζει μια θέση στη Γερουσία, κάνοντας μια θριαμβευτική επιστροφή στην πολιτική.
Φεβρουάριος 2023: Το σεξουαλικό σκάνδαλο «bunga bunga» τελειώνει όταν ένα ιταλικό δικαστήριο τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες.
5 Απριλίου 2023: Εισήχθη στην εντατική σε νοσοκομείο του Μιλάνου για καρδιακά προβλήματα. Την επόμενη μέρα, οι γιατροί ανακοινώνουν ότι πάσχει από λευχαιμία και πνευμονική λοίμωξη.
19 Μαΐου: Έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες θεραπείας, λέγοντας: “Κέρδισα ξανά”.
9 Ιουνίου: Εισήχθη στο νοσοκομείο για αυτό που λένε οι γιατροί του «ελέγχους ρουτίνας» που σχετίζονται με τη λευχαιμία του.

Τετάρτη 14 Ιουνίου: Ημέρα εθνικού πένθους στην Ιταλία

Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας τελέσθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου το απόγευμα στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, στις τρεις τοπική ώρα, με την συμμετοχή του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Ιταλία κήρυξε την ημέρα της κηδείας του εθνικό πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας και στις πρεσβείες της στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας εισήλθαν δύο χιλιάδες άτομα, ενώ από την πλατεία του Ντουόμο παρακολούθησαν την τελετή, χιλιάδες πολίτες. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε με δημοσία δαπάνη.

Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, κατόπιν απόφασης των ιταλικών αρχών.

Διαβάστε περισσότερα