Μια δεκαετία θεαματικών κερδών για τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συνοδεύτηκε, σύμφωνα με νέα έκθεση, από ελλιπή φορολόγηση ύψους 278 δισ. δολαρίων. Οι λεγόμενοι “Silicon Six” — Amazon, Meta, Apple, Microsoft, Alphabet (Google) και Netflix — κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν “παραθυράκια” και φορολογικές πρακτικές για να μειώσουν δραστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Τα ευρήματα της έκθεσης
Σύμφωνα με τη Fair Tax Foundation (FTF), οι έξι αυτοί κολοσσοί πλήρωσαν μέσο φορολογικό συντελεστή μόλις 18,8% την τελευταία δεκαετία, έναντι του επίσημου μέσου όρου 29,7% για τις αμερικανικές εταιρείες. Αν εξαιρεθούν και οι εφάπαξ φορολογικές πληρωμές για επαναπατρισμό κεφαλαίων, το ποσοστό πέφτει ακόμα περισσότερο, στο 16,1%.
Επιπλέον, οι εταιρείες φέρονται να “φούσκωσαν” τεχνητά τις δηλωμένες φορολογικές πληρωμές τους κατά 82 δισ. δολάρια, εντάσσοντας ποσά που δεν σχετίζονται άμεσα με φόρους, όπως «απρόβλεπτες επιβαρύνσεις».
Μια στρατηγική φοροαποφυγής ενσωματωμένη στο επιχειρηματικό μοντέλο
Ο επικεφαλής της FTF, Paul Monaghan, επισημαίνει ότι η φοροαποφυγή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί δομικό στοιχείο του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών αυτών. Χαρακτηρίζει τις πρακτικές τους ως «επιθετικές», ενώ τονίζει τη μεγάλη πολιτική επιρροή που ασκούν, μέσω εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανούν για lobbying σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο όπου η επιρροή αυτών των εταιρειών είναι πιο εμφανής από ποτέ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία κορυφαίων στελεχών όπως ο Jeff Bezos, ο Tim Cook και ο Mark Zuckerberg στη δεύτερη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Διεθνείς τοποθετήσεις κερδών και χαμηλοί συντελεστές
Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των Silicon Six προέρχεται από το εξωτερικό και φορολογείται με χαμηλότερους συντελεστές, είτε λόγω ειδικών φορολογικών καθεστώτων, είτε μέσω τοποθέτησης των κερδών σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους. Για παράδειγμα, η Amazon κατηγορείται ότι δήλωνε μέρος των εσόδων της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Λουξεμβούργο, μια χώρα με χαμηλή φορολόγηση.
Ανάμεσα στις εταιρείες, τη χαμηλότερη πραγματική φορολογία είχε το Netflix (14,7%), ενώ η Microsoft βρέθηκε στην κορυφή με 20,4%. Η Amazon είχε 19,6%, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, παρουσίασε τη χειρότερη φορολογική συμπεριφορά συνολικά.
Απαντήσεις των εταιρειών
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αρνούνται οποιαδήποτε παρανομία.
Η Amazon υποστήριξε ότι ακολουθεί πιστά τους νόμους και ότι οι τεράστιες επενδύσεις της οδηγούν λογικά σε χαμηλότερους φορολογικούς δείκτες.
Η Meta δήλωσε πως συμμορφώνεται πλήρως με τοπικούς και διεθνείς φορολογικούς κανόνες.
Η Netflix ανέφερε ότι λειτουργεί απόλυτα εντός των θεσμικών πλαισίων κάθε χώρας όπου δραστηριοποιείται.
Διαβάστε ακόμη:
- DBRS: Πως θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες η αβεβαιότητα λόγω δασμών
- Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο λόγω… ΕΝΦΙΑ
- Αγία Σοφιά: Φωτογραφίες και βίντεο από τη μεγαλύτερη αποκατάσταση στην ιστορία του τρούλου της
- Επική γκάφα από τον Τζέι Ντι Βανς: Έσπασε το τρόπαιο του Οχάιο Στέιτ στον Λευκό Οίκo