Eντός του επόμενου εξαμήνου θα αποφασίσει η Helleniq Energy αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στις περιοχές του Ιουνίου και της Κρήτης όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας  στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η διοίκηση του ομίλου απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πορεία των διαβουλεύσεων αλλά και τις διεργασίες που συντελούνται τους τελευταίους μήνες γύρω από τις συμμετοχές της στην ΔΕΠΑ Εμπορίας  και την  Elpedison. Όπως τόνισε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προσηλωμένη στην στρατηγική που έχει χαράξει ο όμιλος για νοικοκύρεμα του χαρτοφυλακίου του στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Πάντως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τα αποτελέσματα της Elpedison σε επίπεδο EBITDA ήταν αρνητικά κατά 2 εκατ. ευρώ από EBIDTA 5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε 17 εκ. κέρδη από 65 εκ. κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2023.Φρένο παρατηρήθηκε και στις πωλήσεις της εταιρίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 14% στα 246 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των καυσίμων, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε χθες ότι η μείωση των περιθωρίων διύλισης που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, θα ανακάμψει με αύξηση των περιθωρίων εντός των επόμενων εβδομάδων. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αγορά θα ισορροπήσει εντός του τρίτου τριμήνου καθώς και ότι θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Δραστηριότητα ΑΠΕ

Η εταιρεία όπως αναφέρθηκε συνεχίζει την επενδυτική της δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτοντας πλέον 400 ΜW εγκατεστημένης ισχύος και 5 GW έργων όλων των τεχνολογιών που είναι σε διάφορα στάδια ωριμότητας.

Έως το τέλος του 2025 η διοίκηση ανέφερε ότι η εγκατεστημένη ισχύς σε μονάδες ΑΠΕ θα ξεπεράσει το 1 GW. Πάντως ο κ. Σιάμισιης, εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος με την πορεία της αγοράς λέγοντας ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή λόγω της περιορισμένης ζήτησης και των περικοπών. Στον τομέα αυτό ο  αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy και υπεύθυνος για τον τομέα των ΑΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των περικοπών για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστεί το σύνολο της αγοράς. Για το λόγο αυτό η εταιρεία αυξάνει τη θέση της στον τομέα της αποθήκευσης και αναζητεί επενδύσεις σε υβριδικά έργα.

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την πολιτεία στα διυλιστήρια ο κ. Σιάμισιης  είπε χθες στους αναλυτές ότι ο  φόρος που αναλογεί στην Helleniq Energy ανέρχεται σε 173 εκατ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: