Kέρδη – ρεκόρ ύψους 11,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2022 η Shell, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του α’ τριμήνου, με τα μεγέθη να ενισχύονται από τα ισχυρά κέρδη διύλισης και τις τιμές της ενέργειας.

O πετρελαίκός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαγοράς μετοχών ύψους 6 δισ. δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο δεν αύξησε το μέρισμα, το οποίο παρέμεινε στα 25 σεντς ανά μετοχή.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 11,47 δισ. δολάρια, πάνω από τα 11 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η Shell αγόρασε μετοχές 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο το νέο πρόγραμμα επαναγορών είναι σημαντικά υψηλότερο από τις προβλέψεις.

«Η ισχυρή άνοδος στην τιμή του πετρελαίου βοήθησε τη Shell να επιτύχει θετικά αποτελέσματα.  Το μέρισμα μπορεί να παρέμεινε το ίδιο, αλλά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών είναι θετικά νέα για τους μετόχους», δήλωσε ο Stuart Lamont, διευθυντής επενδύσεων της Brewin Dolphin.

Οι μετοχές της Shell ενισχύθηκαν κατά 0,9% στο άνοιγμα των συναλλαγών στο Λονδίνο.

Κέρδη και για τους ανταγωνιστές

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη κέρδη – ρεκόρ 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο και επιτάχυνε το πρόγραμμα επαναγοράς.  Η νορβηγική Equinor αύξησε το ειδικό μέρισμά της και τις αγορές μετοχών.

Οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παρέμειναν υψηλές το τρίμηνο, με το πετρέλαιο αναφοράς Brent να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 114 δολάρια το βαρέλι.  Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη και οι παγκόσμιες τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέγραψαν κατά μέσο όρο υψηλό όλων των εποχών το τρίμηνο.