Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms κατέβασε 63.000 λογαριασμούς στη Νιγηρία που συνδέονταν με απατεώνες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκβιάζουν στόχους αφού πρώτα ζητούσαν προσωπικές φωτογραφίες.

Η εταιρεία, στην οποία ανήκουν επίσης το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέγραψε χιλιάδες επιπλέον λογαριασμούς, σελίδες και ομάδες που μοιράζονταν σενάρια για το πώς να εκβιάζουν σεξουαλικά και όχι μόνο τους χρήστες.

Η μαζική διαγραφή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου – έξι εβδομάδες μετά από ένα άρθρο του Bloomberg Businessweek σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των οικονομικών εκβιασμών στις ΗΠΑ. Οι απατεώνες εμφανίζονται ως έφηβες κοπέλες στο Instagram ή στο Snapchat της Snap για να εξαναγκάσουν τους στόχους τους να στείλουν γυμνές φωτογραφίες. Αυτές οι εικόνες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να εκβιάσουν τους στόχους, με τους δράστες να απειλούν ότι θα προωθήσουν τις εικόνες σε φίλους και συγγενείς των θυμάτων.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το sextortion είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα με στόχο τα παιδιά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 20 ανήλικοι, κυρίως έφηβοι, έχουν αυτοκτονήσει αφού έπεσαν θύματά του από τα τέλη του 2021. Το εξώφυλλο τουBusinessweekτον Απρίλιο επικεντρώθηκε στον αυτοτραυματισμό του Jordan DeMay, ενός 17χρονου αστέρα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ από το Marquette του Μίσιγκαν. Αφού ο DeMay παρακινήθηκε στην αυτοκτονία μέσω Instagram, η τοπική αστυνομία και το FBI εντόπισαν τους εκβιαστές του στο Λάγος της Νιγηρίας και εξέδωσαν δύο νεαρούς άνδρες στις ΗΠΑ για να δικαστούν. Δήλωσαν ένοχοι τον Απρίλιο.

Η έκρηξη του οικονομικού εκβιασμού τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τα Yahoo Boys, μια ομάδα ψηφιακά μυημένων απατεώνων που σχεδιάζουν μαζικά απάτες. Η Meta δήλωσε ότι πολλοί από τους λογαριασμούς, τις σελίδες και τις ομάδες στο Facebook που αφαίρεσε συνδέονταν με μέλη των Yahoo Boys, τα οποία προσπαθούσαν να «οργανώσουν, να στρατολογήσουν και να εκπαιδεύσουν νέους απατεώνες».

Οι ομάδες πωλούσαν σενάρια εκβιασμού και οδηγούς απάτης. Μοιράζονταν επίσης συνδέσμους προς φωτογραφίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη νομιμοποίηση ψεύτικων λογαριασμών. Ένα δίκτυο 20 ατόμων διαχειριζόταν 2.500 «ψεύτικους λογαριασμούς για να καλύψουν την ταυτότητά τους» που στόχευαν κυρίως άνδρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Meta.

«Ο οικονομικός εκβιασμός είναι ένα φρικτό έγκλημα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», αναφέρει η Meta στην ανακοίνωσή της. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των προσπαθειών των απατεώνων απέτυχαν. Στις περιπτώσεις όπου οι εκβιαστές στόχευαν ανηλίκους, η Meta δήλωσε ότι τους ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα & Εκμεταλλευόμενα Παιδιά. «Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά».

Η Meta έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για την καλύτερη προστασία των χρηστών από τις απάτες sextortion, όπως ο καθορισμός αυστηρότερων ρυθμίσεων μηνυμάτων σε λογαριασμούς εφήβων, η αποστολή ειδοποιήσεων ασφαλείας με επίκεντρο την sextortion και το θάμπωμα γυμνών φωτογραφιών που αποστέλλονται ή λαμβάνονται από ανηλίκους.

Διαβάστε ακόμη: