Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία όπου καθημερινά αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ δοκιμάζεται σοβαρά το σύστημα υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.664 νέα κρούσματα της Covid-19 με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 30,2%. Από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο ιός Sars Cov-2 απεβίωσαν 57 άνθρωποι ανεβάζοντας σε 9.214 τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 6.679 ασθενείς εκ των οποίων οι 274 είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 100% ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στα κέντρα υγείας όπως και στα παιδιατρικά ιατρεία.

Tο 48% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Σεπτέμβριο, το 95% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ήταν εμβολιασμένοι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού απέτυχε πλήρως αφού μόνο το 48% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Οι επιδημιολόγοι μάταια προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανεμβολίαστων πολιτών. Όλες οι σχετικές εισηγήσεις του υγειονομικού τμήματος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους μιας και το κίνημα αντιεμβολιαστών βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία. Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρχές την έξαρση της πανδημίας προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι εκτιμούν ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει εάν δεν ληφθούν, άμεσα, αυστηρά μέτρα για να ανακοπεί η επέλαση του ιού.