Σήμερα, η Ρωσία διεξάγει μία μάχη, παρόμοια με εκείνη ενάντια στον Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και τον Αδόλφο Χίτλερ τον 20ό αιώνα, τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία, απέτυχαν παταγωδώς.

«Οι εκκλήσεις για τον διαμελισμό της πατρίδας μας, γίνονται όλο και πιο ηχηρές», υπογράμμισε, σε εκδήλωση για διπλωμάτες στο ρωσικό Υπουργείο, μετά την επιστροφή από περιοδεία μίας εβδομάδας, σε χώρες της Αφρικής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεν αποσαφήνισε από πού προέρχονται αυτές οι εκκλήσεις, αν και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Μόσχα παρουσιάζεται συχνά ως εμπλεκόμενη σε μία ευρύτερη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν ολόκληρη τη διεθνή ατζέντα, τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και ολόκληρη τη διεθνή πολιτική, αποφάσισαν να επιφέρουν μία στρατηγική ήττα στη Ρωσία. Αποφάσισαν να αντλήσουν από τη θλιβερή εμπειρία του Ναπολέοντα και του Χίτλερ, δηλώνοντας ανοιχτά τον στόχο της εξόντωσης ή της αποδυνάμωσης της Ρωσίας, στο μέγιστο», σημείωσε.

«Τα σχέδια της Δύσης αποδείχθηκαν φιάσκο»

Η Μόσχα χαρακτηρίζεται, επίσης, ως «θύμα» λόγω των επιβεβλημένων κυρώσεων από την Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή, υποστηρίζοντας ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία είναι απόδειξη της πρόθεσης να καταστραφεί η Ρωσία. Αντιθέτως, η Δύση και το Κίεβο τονίζουν ότι οι κυρώσεις και οι εξοπλισμοί έχουν σκοπό να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα οικοδομεί ισχυρότερες σχέσεις με χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τον Ειρηνικό και άλλα μέρη του κόσμου. «Σήμερα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα σχέδια της Δύσης για απομόνωση της Ρωσίας σε έναν κλοιό, αποδείχθηκαν ένα φιάσκο.

Παρά το αντί – ρωσικό όργιο που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενισχύουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ευρύτερη έννοια αυτής της ιδέας, με τη διεθνή πλειοψηφία», σημείωσε. Το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας περιλάμβανε χώρες όπως το Μαλί, τη Μαυριτανία και το Σουδάν, καθώς και το Ιράκ. Πρόσφατα, επισκέφτηκε ακόμη τη Νότια Αφρική, το Εσουατίνι, την Αγκόλα και την Ερυθραία.

Διαβάστε ακόμη: