search

LIFESTYLE

Σελίν Ντιόν: Αποκάλυψε ότι πάσχει από σπάνια και ανίατη ασθένεια-Ακυρώνεται η συναυλία της στην Ελλάδα

Η διάσημη καναδή τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν πάσχει από μία σπάνια νευρολογική ασθένεια.-Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου- Τι είναι

Σελίν Ντιόν: Αποκάλυψε ότι πάσχει από σπάνια και ανίατη ασθένεια

Η διάσημη καναδή τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν πάσχει από μία σπάνια νευρολογική ασθένεια.

Αυτό αποφάσισε να αποκαλύψει η ίδια μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram. Η 54χρονη διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε πως η πάθηση που την ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια και της προκαλεί σπασμούς σε ολόκληρο το σώμα της ονομάζεται Stiff Person Syndrome (SPS) και προσβάλει ένα άτομο στο εκατομμύριο. Η πάθηση είναι ανίατη και όσο εξελίσσεται μετατρέπει τους ασθενείς σε αγάλματα προκαλώντας μυϊκή ακαμψία.

Εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες η καλλιτέχνης είχε ανησυχήσει τους θαυμαστές της με την εικόνα της να μην έχει σχέση με το παρελθόν και την ίδια να προχωρά σε ακύρωση αρκετών περιοδειών της.

Παρά το γεγονός πως για την συγκεκριμένη πάθηση δεν υπάρχει θεραπεία υπάρχουν σκευάσματα από τα οποία είναι δυνατή η επιβράδυνση των συμπτωμάτων.
Η Καναδή ερμηνεύτρια τόνισε πως δεν εμφανιστεί στην σκηνή ούτε την ερχόμενη χρονιά καθώς θα ακολουθήσει θεραπεία για τη νόσο που την έχει προσβάλλει.

Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου- Τι είναι

Επιδημιολογία

Η συχνότητα του συνδρόμου υπολογίζεται σε 11 περίπτωση ανά 1000000 πληθυσμού, χωρίς να υφίσταται διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων, ή των εθνικοτήτων, σχετίζεται ωστόσο με την ηλικία καθώς εμφανίζεται κυρίως επί ατόμων μεταξύ της 3ης και της 6ης δεκαετίας της ζωής, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται σπανίως. Ο Klein το 1972 περιέγραψε το σύνδρομο σε τρεις διαφορετικές γενιές της ίδιας οικογένειας.

Stiff-Person Syndrome - Practical Neurology

Αιτιοπαθογένεια

Το σύνδρομο σχετίζεται με την παρουσία αντισωμάτων έναντι της αποκαρβοξυλάσης του γλουταμινικού οξέος, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύνθεση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος από αυτό. Επιπλέον η έντονη μυϊκή σύσπαση ή οι κατ’ επανάληψη μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν στην έντονη δυσκαμψία συνδέεται με την δυσλειτουργία, λόγω της διαταραχής της σύνθεσης του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, των κυττάρων του Rensaw. Παράλληλα η διαταραχή της ισορροπίας κατασταλτικών και διεγερτικών νευροδιαβιβαστών σε επίπεδο εγκεφαλικού φλοιού και η αυξημένη διεγερσιμότητα των κινητικών πυρήνων του εγκεφαλικού στελέχους επιτείνουν την κατάσταση. Σπανίως η παρουσία των GAD αντισωμάτων δεν ανιχνεύεται, υφίστανται ωστόσο αντισώματα έναντι της συναπτοφυσίνης και της τρανσαμινάσης του GABA.

Ακυρώνεται η συναυλία της στην Ελλάδα

Καθώς η Σελίν Ντιόν αναρρώνει ακόμα από το πρόβλημα υγείας που την απασχολεί, ανακοινώνει την αναβολή της ανοιξιάτικης ευρωπαϊκής περιοδείας, Courage World Tour, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 24 Φεβρουαρίου έως και 11 Απριλίου 2023 και την ακύρωση οκτώ συναυλιών που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023 (μεταξύ αυτών και η συναυλία της στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2023).

Οι συναυλίες που είναι προγραμματισμένες από 26 Αυγούστου μέχρι και 4 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πριν την εμφάνιση της πανδημίας, η Σελίν είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες 52 συναυλίες της περιοδείας Courage World Tour, στη Βόρεια Αμερική και διέκοψε την περιοδεία της το Μάρτιο του 2020.

Από εκείνη τη στιγμή, η Σελίν Ντιόν ακολουθεί θεραπεία προκειμένου να αναρρώσει από σοβαρούς και επίμονους μυϊκούς σπασμούς που δεν της επιτρέπουν τις ζωντανές εμφανίσεις. Η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί την Σελίν επαναξιολογεί συνεχώς την κατάστασή και συνεχίζει τη θεραπεία της.

Το ανοιξιάτικο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου του 2024 στην Πράγα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου 2024 στο Λονδίνο.

«Με πληγώνει πολύ να ανακοινώνω ότι δεν θα είμαι έτοιμη να ξαναρχίσω την περιοδεία μου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο», αναφέρει σε δήλωσή της η διάσημη τραγουδίστρια. «Μου λείπετε… να σας βλέπω…να είμαι στη σκηνή…να τραγουδάω για εσάς. Πάντα δίνω το 100% του εαυτού μου στις συναυλίες αλλά αυτήν την περίοδο δεν μπορώ να αποδώσω όπως θα ήθελα. Για να σας ξαναδώ και πάλι δεν έχω άλλη επιλογή παρά μόνο να επικεντρωθώ στην υγεία μου και να έχω την πίστη για την πλήρη ανάρρωσή μου.»

Πώς θα γίνει η αποζημίωση για τα εισιτήρια

Τα εισιτήρια που έχουν αγορασθεί για τις συναυλίες του 2023 που επαναπρογραμματίζονται παραμένουν σε ισχύ για τις νέες ημερομηνίες του 2024.

Στους κατόχους εισιτηρίων για τις οκτώ καλοκαιρινές συναυλίες που ακυρώνονται θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Οι πελάτες που επιθυμούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια / voucher τους θα πρέπει να στείλουν σχετικό αίτημα με e-mail από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022. Αιτήσεις εξαργυρώσεων πέραν του διαστήματος αυτού δεν θα γίνουν αποδεκτές. Η διαδικασία της επιστροφής του αντιτίμου θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο αγοράς εισιτηρίων, ως κάτωθι:

1. Οι πελάτες που προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια τους μέσω Viva θα πρέπει να αποστείλουν μέσω e-mail τον αριθμό παραγγελίας τους στο [email protected].  Στη συνέχεια η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί στην κάρτα που χρησιμοποιήθηκε κατά την αγορά των εισιτηρίων.

2. Οι πελάτες που αγόρασαν τα εισιτήρια τους με μετρητά από φυσικό σημείο εξυπηρέτησης του δικτύου Viva, θα πρέπει να αποστείλουν e-mail στο [email protected] με τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να γίνει κατάθεση του αντίστοιχου ποσού.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να αποσταλούν είναι:

  • Κωδικός παραγγελίας
  • ΙΒΑΝ
  • Τράπεζα
  • Δικαιούχος

3. Οι πελάτες που έχουν μετατρέψει τα εισιτήρια τους σε voucher μπορούν να αιτηθούν την εξαργύρωσή τους αποστέλλοντας τα στοιχεία της παραγγελίας (voucher) τους μέσω e-mail στο [email protected].

4. Οι κάτοχοι εισιτηρίων που προμηθεύτηκαν τα εισιτήρια τους από το φυσικό κατάστημα πώλησης Hunter Agency, Πανεπιστημίου 42, έχουν τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια τους από το ίδιο κατάστημα, από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: