Αλλαγές αναμένονται από τον Ιούλιο όσον αφορά τα self test καθώς παρατηρείται σημαντική βελτίωση της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα ενώ σημαντικό «ρόλο» έχει παίξει και η επέκταση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, από την 1η Ιουλίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test.

Self test: Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

Η συγκεκριμένει απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν χθες οι κ. Κοντοζαμάνης και κ. Σκέρτσος με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με τους αντιπροσώπους των συλλόγων με αντικείμενο συζήτησης τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κύριοι Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορωνοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Self test: Ποιοι θα κάνουν και ποιοι όχι από τον Ιούλιο - Τι αλλάζει

Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΦΣ για το θέμα των self test οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self test για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η διάθεση των τεστ θα αφορά στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, δεδομένου πως οι δικαιούχοι (εργαζόμενοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί) έχουν ήδη προμηθευτεί τα self test του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι την εξαίρεση των εμβολιασμένων είχε ήδη αναφέρει ο κ. Σκέρτσος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, στο Mega, το περασμένο Σάββατο.

«Τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς, θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.