Σκληρή μάχη, με έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, δόθηκε για να εμπλακούν –όπως όλα δείχνουν– τα σούπερ μάρκετ στη δωρεάν διάθεση των self test από τις αρχές Ιουλίου.

Μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να «αποσυρθούν» από τη διάθεση των self test, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά στην ενεργοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου (plan B), το οποίο προβλέπει την είσοδο των μεγάλων παικτών του λιανεμπορίου τροφίμων, των σούπερ μάρκετ στο «παιχνίδι» για την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Άκη Σκέρτσο, που έχει το γενικό πρόσταγμα στην υπόθεση, με τους επικεφαλής των μεγάλων σούπερ μάρκετ ήταν συνεχείς όλα τα προηγούμενα 24ώρα, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα και να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

Από τον τρόπο εξακρίβωσης των δικαιούχων και την χρήση των προσωπικών δεδομένων (αφού πρέπει να δηλωθεί το ΑΜΚΑ) μέχρι την τροφοδοσία και το μοντέλο διάθεσης στον τελικό χρήστη όλα βρέθηκαν επί τάπητος, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μετριασθούν οι φόβοι που εκφράζονταν για το «δαιδαλώδες» και πολύπλοκο εγχείρημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο «radar» κορυφαίο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ «χρειάζεται ειδικό σημείο όπου θα πωλούνται αυτά τα προϊόντα και κάποιος υπάλληλος να ασχοληθεί μόνο με αυτό. Δεν μπορεί ο υπάλληλος του χασάπικου ή του μανάβικου να δίνει και self test».

Οι λιανεμπόροι θεωρούν πως η εμπλοκή τους είναι αχρείαστη καθώς, πέρα από τον πρόσθετο «πονοκέφαλο» που καλούνται να επωμιστούν, αναλαμβάνουν ένα πρόσθετο κόστος χωρίς κάποιο όφελος. Σημειώνουν, δε, πως θα έπρεπε, πέρα από τη δωρεάν διάθεση, να έχουν τη δυνατότητα πώλησης των self testστην περίπτωση που κάποιος πελάτης θελήσει να προβεί στην αγορά τους, επισημαίνοντας πως έχουν τη δυνατότητα να το διαθέσουν σε αρκετά ανταγωνιστική τιμή από αυτή που πωλείται σήμερα από τα φαρμακεία.

«Επιστράτευση» του στρατού για την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ σε self test

 Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που αρχικά είχε εκπονήσει, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την «επιστράτευσή» του στρατού για την τροφοδοσία των αλυσίδων με τις απαραίτητες ποσότητες self test. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι σπεύδουν να προλειάνουν το έδαφος.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των προσωπικών δεδομένων λέγοντας πως ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι και πως για την κυβέρνηση «το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες».

Α. Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου τέλος το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι

Δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι «η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας).

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test», υπογράμμισε, «θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την οποία ενημέρωνε ότι δωρεάν self test από τα φαρμακεία θα διατίθενται μέχρι και την 19η Ιουνίου. Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self test.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων

Στον αντίποδα, πάντως, ο εμβολιασμός αποτελεί μια ακόμη «καυτή πατάτα» για τους εργοδότες καθώς, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο υπουργός Ανάπτυξης, μεγάλος ξενοδόχος του έθεσε το εν λόγω ζήτημα λέγοντας ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Επ’ αυτού ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεώς του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί.

Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση». Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις» και πρόσθεσε: «Όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά του, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

 

Αντ. Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας