Από την Δευτέρα 19 Απριλίου, το self test είναι υποχρεωτικό για μια σειρά κλάδων και επαγγελμάτων.

Η πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τα self tests των εργαζομένων είναι ανοιχτή. Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με αρνητικό τεστ. 

Στον ιδιωτικό τομέα τεστ θα πρέπει να κάνουν όσοι απασχολούνται σε λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), στις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Στο δημόσιο τομέα, καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και για όσους το αμελήσουν τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά». 

Ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που τον απασχολεί με θετικό τεστ και 500 ευρώ ανά εργαζόμενο εάν τον απασχολεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test.

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες χρήσης του self test

 

Τονίζεται ότι παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self test, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

Self test στους μαθητές

Οι μαθητές των λυκείων και οι εκπαιδευτικοί ήταν η πρώτη κατηγορία στην οποία εφαρμόστηκε υποχρεωτικά η χρήση των σελφ τεστς.

Εφόσον υποβληθεί κανείς σε self test και βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, οι οδηγίες συστήνουν να υποβληθεί σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε επιθυμεί ο πολίτης ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Οδηγίες για δήλωση αποτελεσμάτων των self test

Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς

Όσοι είναι εκπαιδευτικοί (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), ή δεν ανήκουν σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, θα πρέπει να δηλώσουν εδώ το θετικό αποτέλεσμα του self-test ή το αρνητικό αποτελέσμα του τεστ (self-test, rapid, PCR):

self-testing.gov.gr

Τι ισχύει για μαθητές

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) ή ένας ενήλικος μαθητής Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), μπορεί να δηλώσει εδώ, σύμφωνα με τις οδηγίες, το θετικό αποτέλεσμα του τεστ ή το αρνητικό αποτελέσμα (self-test, rapid, PCR):

self-testing.gov.gr

Αν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό και επιθυμεί κάποιος να υποβληθεί σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή για επιβεβαίωση, μπορεί να επισκεφθεί κάποια από τις δομές αυτές.

Ολόκληρη η διαδικασία για το self test

-Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα

-Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη και το περιστρέφουμε

-Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα

-Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα

-Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό

-Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ

-Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 3 ή 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσηςΤο αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Πού πετάμε τα test, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.