Στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταφέρθηκε από την Παρασκευή την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παπαευαγγέλου: Πού αυξάνονται τα κρούσματα για τις νεαρότερες ηλικίες

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, με τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων, και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφερε στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τουριστικές περιοχές με την μεγαλύτερη κινητικότητα, να μην υπάρξει διασπορά ανάμεσα στους νέους που είναι πιο «ευάλωτοι» σε αυτήν.

Ένα στα τρία κρούσματα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν με self testing.

Όπως είπε χρειάζεται εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, κάτι που προτείνει η επιτροπή.

Το σύστημα υγείας αρχίζει και αποσυμφορείται.

Η καλή εικόνα, οφείλεται στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και στον καλό καιρό.

Κάτω από το 30% στην εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία.

Ένας στους εφτά ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν για τρεις με έξι μήνες, όπως κεφαλαλγία.

Ο ΠΟΥ συστήνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό. Στόχος είναι να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Τις κατηγορίες πολιτών που θα είναι υποχρεωτικά τα self test τους επόμενους μήνες γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, τους επόμενους μήνες υποχρεωτικά θα είναι τα self tests για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζομένους στην εστίαση και νέους 18-30 ετών, με εξαίρεση τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ως προς τα σημεία διανομής, ανέφερε ότι σε περιοχές -όπως η Αχαΐα- όπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αρνηθεί τη διανομή των self tests, η διανομή θα γίνεται από σούπερ μάρκετ. Είπε επίσης ότι υπάρχει σχετική ετοιμότητα και για την Αττική, εφόσον χρειαστεί.