Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς τους, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας, στα συντρίμμια πολυκατοικίας. Μόλις τής περιήλθε η πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία. Οι προσπάθειες εντοπισμού τους, συνεχίζονται.

«Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες»

«Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες, όμως, τώρα, η τύχη τους αγνοείται», ανέφεραν νωρίτερα μαρτυρίες στον ANT1. Οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές αρχές που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Δεν είμαστε ήρωες, η διάσωση ανθρώπων αποτελεί καθήκον μας»

Υπό τραγικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος συνεχίζονται οι «τιτάνιες» προσπάθειες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση επιζώντων, στα ερείπια που άφησε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η και 2α ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 8 άτομα του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του ΠΣ και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Δεν είμαστε ήρωες, αλλά επαγγελματίες με αποστολή να σώσουμε ανθρώπους», ανέφερε νωρίτερα ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν λάβει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες τη στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα και τόνισε συγκινημένος ότι «είναι αναπόφευκτο να μη δεθείς. Προσπαθείς να το κάνεις, ακολουθώντας τεχνικές και συγκεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα της επιχείρησης διάσωσης. Όμως, ο άνθρωπος είναι πρώτα και πάνω από όλα, πρόσωπο.

Ιδιαίτερα όταν έχεις πρόσωπο, ήχο και άγγιγμα είναι αδύνατο να το αποφύγεις. Απλώς, μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, και όλο αυτό σωρευτικά μπορεί να σε κάνει να σπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διασώστες σε όλον τον κόσμο κάποια στιγμή σταματούν αυτή τη δουλειά, διότι δεν αντέχουν. Στα πρωτογενή θύματα μίας καταστροφής είναι τα θύματα, οι διασώστες και όσοι παραβρίσκονται εκεί».

Διαβάστε ακόμη: