Στον «χορό» των Ρίχτερ παραμένει η Κρήτη, με τη μετασεισμική δραστηριότητα να παραμένει ζωηρή.

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, μέσα σε έξι λεπτά καταγράφηκαν δύο διαφορετικές σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Η πρώτη σημειώθηκε στις 5:25 το απόγευμα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν εντάσεως 3,3 Ρίχτερ, ενώ η δεύτερη στις 5:31 μ.μ. με ένταση 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Και οι δύο δονήσεις είχαν επίκεντρο περιοχή νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι και το Ηράκλειο.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Στην ανακοίνωση ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εκ νέου αναστολή για μία ακόμη ημέρα, αποφασίστηκε λόγω της μη ολοκλήρωσης των ελέγχων από τα ειδικά κλιμάκια των μηχανικών και προκειμένου να αξιολογηθούν τα απογραφικά δελτία των ήδη ελεγμένων κτιρίων. Την ίδια ώρα ανακοίνωση του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) γνωστοποίησε ότι από Δευτέρα επαναλειτουργούν κανονικά οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου, εκτός από τα ΚΒ Μητέρα ΚΕΠΑ και Ι ΚΕΠΑ, όπου αναμένονται οι τεχνικές εκθέσεις για την καταλληλόλητα των κτιρίων.

Στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να συνδράμει τους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή, προχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Θωμά Χαριτάκη και την συνδρομή ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, απέστειλε μεγάλη ποσότητα κρεβατιών, στρωμάτων,σεντονιών, πετσετών, μαξιλαριών καθώς και ειδών καθαριότητας στο Αρκαλοχώρι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, θα υπάρξει αποστολή επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους μετά την εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος και άλλων ξενοδοχείων του Αγίου Νικολάου