Βελτιωμένο προμηνύεται ότι θα είναι το τρέχον έτος για τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου στη χώρα μας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται συνεχώς προς τηλεπικοινωνιακά πακέτα που προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η στροφή αυτή παρατηρείται όχι μόνο στους νέους συνδρομητές αλλά και στους υφιστάμενους, οι οποίοι αναβαθμίζουν τις υπάρχουσες συνδέσεις τους.
Γράφει ο Γεράσιμος Ζωτός
Η τάση αυτή, όπως είναι ευνόητο, ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά, με την επιβολή των μέτρων προστασίας από την πανδημία του COVID 19 καθώς, σε πρώτη φάση, οι συμπολίτες μας ήθελαν να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας και κυρίως, της τηλεκπαίδευσης.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, μεσούσης της πανδημίας, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις συσκευές πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση ήταν της τάξης του 5% για το κινητό τηλέφωνο, ενώ κατά 20% αυξήθηκε η χρήση των laptops ως μέσο σύνδεσης στο Internet και κατά 4% των tablets.
Αξιοσημείωτη άνοδο έχουν και τα desktop (42%), καθώς αυξάνεται η εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και η προαναφερόμενη τηλεκπαίδευση των παιδιών. Εντυπωσιακή άνοδο κατά 29% σημειώθηκε στη χρήση των smart tv ως μέσο σύνδεσης στο Internet.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Focus Bari δείχνει ότι το 96% των Ελλήνων από 16 έως 64 ετών συνδέεται στο Internet.
Ειδικότερα, το 91% συνδέεται στο Διαδίκτυο από το κινητό, έχοντας κυριολεκτικά τα πάντα στο χέρι: επικοινωνία, ενημέρωση, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση, ψώνια, επάγγελμα. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί την πρώτη σε προτίμηση συσκευή για τη σύνδεση στο Internet. Ακολουθεί με διαφορά (56%) το laptop, έπεται ο σταθερός υπολογιστής (49%), το tablet(27%) και οι “έξυπνες” τηλεοράσεις (21%)
Βεβαίως, η ανάγκη αναζήτησης υψηλών ταχυτήτων και αξιόπιστων συνδέσεων προέκυψε και από την αύξηση των online τραπεζικών συναλλαγών, μέσω e-banking αλλά και των κάθε είδους ηλεκτρονικών παραγγελιών, από τρόφιμα έως είδη ένδυσης και ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές.
Τι δείχνουν τα στατιστικά
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας “Υπερίων” της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τα οποία παρουσίασε πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η πανδημία επηρέασε καθοριστικά την ανάγκη συνδεσιμότητας των Ελλήνων χρηστών, η οποία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση, από το 2020. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν κατά καιρούς, τα υφιστάμενα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας άντεξαν την αυξημένη ζήτηση, που διαπιστώθηκε – ειδικά τις ώρες αιχμής.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της πλατφόρμας “Υπερίων” η πιο συνηθισμένη μετακίνηση των χρηστών είναι αυτή από την γραμμή των 24 Mbs σε ταχύτητες των 50 και 100 Mbps. Οι ταχύτητες αυτές είναι αρκετά αποτελεσματικές κυρίως στο κομμάτι της τηλεργασίας, η οποία απαιτεί online διασκέψεις με πολλούς χρήστες και γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το 2016, σημείωσαν αύξηση στο σύνολο των χρηστών. Η μέση ταχύτητα στη ροή καθόδου (download) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34,83% σε σχέση με το 2019 που έφτανε τα 20,3 Mbps.
“Η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ. Τα πακέτα αυτά φαίνονται και ως πιο αποδοτικά όσον αφορά στη σχέση ποιότητας – τιμής, καθώς επιτυγχάνουν περίπου 55% – 60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps”, αναφέρει η ΕΕΤΤ.
Αξιοπιστία δικτύων
Από τα στοιχεία του “Υπερίων”, τα οποία αφορούν στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής – μη αιχμής, που αποτελεί μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση.
Η μικρή αυτή πτώση αφορά τόσο στην ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα, όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6,31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων), γεγονός που μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.
Πάντως, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που είχαν συνέπεια την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, οδήγησαν σε μια πρόσκαιρη πτώση της ταχύτητας, η οποία, όμως, σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους παρόχους και δεν επηρέασε τη γενικότερη τάση για αύξηση της ταχύτητας στα δίκτυα.
Δημοφιλέστερα πακέτα
Και το 2020 το πακέτο των 24 Mbps/1 Mbps παρέμεινε το πιο σύνηθες μεταξύ των χρηστών – κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο, η τάση αυτή τείνει να μεταβληθεί καθώς τελείωσε το α΄ τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/5 Mbps και 100 Mbps/10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρεχόταν στο 51% των συνδρομητών το 2019 και 57% το 2018.
Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η πλατφόρμα “Υπερίων” , στην οποία είναι συνδεδεμένοι περί τους 20.000 χρήστες πανελλαδικά, στις 31/12/2020 οι συνδέσεις όλων των παρόχων με ταχύτητα 24 Mbps download και 1 Mbps upload αντιπροσώπευαν το 37,56% του δείγματος. Οι συνδέσεις με ταχύτητες 50/5 Mbpsαντιπροσώπευαν το 28,69% του δείγματος, ενώ οι ταχύτητες 100/10 Mbps το 18,13%.
Σημειώνεται ότι τα ποσοστά συνδέσεων και μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών του “Υπερίων” ανά πακέτο είναι διαφορετικά για κάθε πάροχο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εγγεγραμμένων χρηστών με ονομαστικές ταχύτητες στη ροή καθόδου (download) από 50 Mbps και πάνω είχε ως εξής: ΟΤΕ: 68%, Wind: 64%, Forthnet: 48%,Vodafone: 47%.
Σε επίπεδο γεωγραφικής αποτύπωσης της ευρυζωνικότητας ανά την Ελλάδα, πιο υψηλές ταχύτητες εμφανίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι χαμηλότερες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο. Η ΕΕΤΤ, πάντως, σημειώνει ότι ο χαμηλός αριθμός μετρήσεων σε ορισμένες περιφέρειες δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.