Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών την Παρασκευή, ενώ είναι σε τροχιά να κλείσει την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με άνοδο, καθώς οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Η τιμή του χρυσού spot σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.976,10 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,4% στα 1.988,50 $.

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από το Ισραήλ και τη Γάζα αυτή τη στιγμή, και δύο ημέρες μπορεί να φαίνονται σαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπό τις περιστάσεις. Έτσι (υπάρχουν) ροές ασφαλούς καταφυγίου και αποστροφή κινδύνου που πηγαίνει το Σαββατοκύριακο. Δεν νομίζω ότι θα ήταν έκπληξη για κανέναν», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

Το Ισραήλ ισοπέδωσε μια περιοχή της βόρειας Γάζας την Παρασκευή και διέταξε την εκκένωση της μεγαλύτερης ισραηλινής πόλης κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, καθώς κατέστησε σαφές ότι αναμένεται σύντομα η εντολή για εισβολή στη Γάζα.

Ο χρυσός αυξήθηκε 2,5% αυτή την εβδομάδα και πρόσθεσε σχεδόν 150 δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης.

Ο χρυσός υποστηρίχθηκε επίσης «καθώς οι φόβοι για νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed το 2023 υποχωρούν», ανέφερε η Fitch Solutions σε σημείωμα, προβλέποντας τις τιμές κατά μέσο όρο στα 1.950 δολάρια η ουγγιά φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησης του χρυσού.

Ο χρυσός spot αναμένεται να επεκτείνει τα κέρδη στο εύρος των 1.998-2.010 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς έχει σπάσει την αντίσταση στα 1.972 δολάρια, σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή του Reuters, Wang Tao.

Το spot ασήμι σημείωσε άνοδο 0,2% στα 23,09 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα ενισχύθηκε 0,8% στα 897,45 δολάρια. Ενώ και τα δύο μέταλλα είναι σε τροχιά κερδών για την εβδομάδα. Και το παλλάδιο υποχώρησε 1,05% στα 1.101,93 δολάρια, καθώς κατευθύνθηκε προς την τέταρτη συνεχή εβδομαδιαία πτώση του.

Διαβάστε ακόμη: