Σε υψηλά επτά μηνών ενισχύονται οι ασιατικές μετοχές, με όχημα την προοπτική ενός επικείμενου κύκλου χαλάρωσης των επιτοκίων υπό την ηγεσία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας το δολάριο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υπό πίεση.

Η Ιαπωνία παρέμεινε εξαίρεση, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα μπορούσε τελικά να εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια αυτόν τον μήνα. Ενδεχόμενο το οποίο έβαλε φωτιά στο γεν και έστειλε τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων υψηλότερα.

Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε στις 538,47 μονάδες στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο. Τελευταία σημείωσε άνοδο 1%, και είχε στόχο εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 2%.

Στην Κίνα, τα blue chips να σημειώνουν άνοδο 0,4% και ο δείκτης Shanghai Composite Index  κερδίζει 0,25%. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με οριακές μεταβολές. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα άνω του 1%.

Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν τον τόνο

Οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση ράλι νέα υψηλά, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε τις βάσεις για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε παρόμοιο τόνο για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

“Πολύ σαγηνευτικά λόγια όταν εκστομίζονται από τον πρόεδρο της Fed, όπως φαίνεται, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης για την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων”, δήλωσε στο Investing.com. ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία εκτός Ιαπωνίας στη Mizuho Bank, . “Οι αγορές σίγουρα δεν δίστασαν να το εκλάβουν αυτό ως ανοιχτή πρόσκληση για ράλι τύπου pivot”.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία συνήθως αντανακλά τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησε σε χαμηλό ενός μηνός στο 4,499% την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: