Το ευρώ άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς ο πρώτος γύρος των πρόωρων εκλογών-σοκ στη Γαλλία έφερε την ακροδεξιά στην πρώτη θέση, ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα του β’ γύρου της 7ης Ιουλίου, με κυρίαρχο διακύβευμα αν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε πρώτο στον πρώτο γύρο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, αν και οι αναλυτές σημείωσαν ότι το κόμμα της κέρδισε μικρότερο ποσοστό ψήφων από ό,τι προέβλεπαν αρχικά ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας για τον δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι το RN μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το Reuters.

Το ευρώ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί κατά 0,8% από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές στις 9 Ιουνίου, ανήλθε σε ανώτατο επίπεδο άνω των δύο εβδομάδων στο 1,076175 δολάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Τελευταία σημείωνε άνοδο 0,4% στα 1,075425 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη