Το κόστος τροφίμων εκτοξεύτηκε τον τελευταίο μήνα και κινείται προς επίπεδα-ρεκόρ, δημιουργώντας επιπρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις σε καταναλωτές και κυβερνήσεις.

Ο δείκτης του ΟΗΕ που παρακολουθεί βασικά είδη, από το σιτάρι έως τα λαχανικά και τα λάδια, ανέβηκε 3% σε υψηλό δεκαετίας τον Οκτώβριο και αυξάνει το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς σε όλο τον κόσμο.

Η κακοκαιρία έχει πλήξει τις σοδειές σε όλο τον κόσμο φέτος, τα μεταφορικά αυξήθηκαν και οι ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό έχουν επιβαρύνει επιπρόσθετα τους παραγωγούς.

Εκφράζονται φόβοι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ΟΗΕ Abdolreza Abbassian. «Έως τώρα η αγορά έχει τιμολογήσει τα περισσότερα από τα θέματα που αφορούν τις προμήθειες και τη ζήτηση. Η αγορά όμως με κανένα τρόπο δεν έχει υπολογίσει τις προοπτικές για την παραγωγή την επόμενη χρονιά».

Όπως γράφει το Bloomberg, οι αυξήσεις φέρνουν μνήμες από το 2008 και το 2011, οπότε είχαμε τις τελευταίες παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων. Ενώ απαιτείται χρόνος ώστε να φτάσουν το αυξημένα κόστη στο ράφι, αξιωματούχοι σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Τουρκία ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το χτύπημα.