Συρρικνώθηκε και τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, όπως έδειξε έρευνα την Πέμπτη, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Δεκέμβριο, ώστε να αντιστοιχεί στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση 47,0, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

Αν και η κάμψη της ζήτησης για υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, με τον δείκτη νέων επιχειρήσεων να αυξάνεται σε υψηλό πέντε μηνών, στο 47,1 από 46,7, παρέμεινε κάτω από το 50 για έκτο μήνα.

Διαβάστε ακόμη: