Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, με τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο να αναμένονται αύριο Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε προσωρινά με άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να σημειώνουν κέρδη.

Οι μετοχές λιανικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 2%, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβράδυναν την τάση για να τερματίσουν τη συνεδρίαση με πτώση 1,1%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τόνισε την Τρίτη την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να είναι απαλλαγμένη από πολιτική επιρροή ενώ αντιμετωπίζει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου τα ομόλογα του ΗΒ

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν απότομα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου.

Οι αποδόσεις των 10ετών, 20ετών και 30ετών τίτλων μειώθηκαν όλες περίπου 15 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι δεν μπαίνουμε σε ύφεση, σχολιάζει ο αναλυτής στρατηγικής μετοχών Roger Lee.

Η αγορά είναι τόσο βέβαιη ότι οδηγούμαστε σε ύφεση που αν δεν προκύψει, τότε αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο Lee, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Investec.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκαθηλωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, λέει ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκαθηλωμένων προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Robert Holzmann.

Η δήλωση παρατηρήθηκε σε μια διαφάνεια στο πλαίσιο ομιλίας σε διάσκεψη του Euromoney για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια διαφάνεια που αναφέρεται στις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, ο Holzmann πρόσθεσε ότι «τα επιτόκια της πολιτικής θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.”

Διαβάστε ακόμη: