Πέντε λαμπερά βραδινά φορέματα, πανομοιότυπα με αυτά που σχεδίασε ο Ζακ Αζαγκούρι και φορούσε η Νταϊάνα στα τελευταία χρόνια της ζωής της, πουλήθηκαν σε έναν συλλέκτη στο Λος Άντζελες για ένα άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό.

«Ολόκληρη η συλλογή σημαίνει πολλά για μένα και ο μόνος λόγος που τα πουλάω είναι επειδή πριν από πέντε εβδομάδες αποσύρθηκα από την ενεργό δράση», ανέφερε ο Αζαγκούρι στο People. «Ήθελα πολύ ο κόσμος να συνεχίσει να απολαμβάνει αυτά τα εμβληματικά φορέματα και ιδανικά να κρατήσει όλη τη συλλογή μαζί».

Το φόρεμα της αμφιλεγόμενης συνέντευξης και τα μίνι των σούπερ μόντελ

Τα φορέματα είναι «δίδυμα» των αυθεντικών που φορούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα και περιλαμβάνουν το εμβληματικό μαύρο φόρεμα που φόρεσε σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά τη νύχτα που μεταδόθηκε η αμφιλεγόμενη συνέντευξή της στο Panorama το 1995.

«Ήταν πάντα πολύ ενθουσιασμένη με τη μόδα και ήξερε ότι θα ευχαριστούσε τόσους πολλούς ανθρώπους που είτε την περίμεναν στους δρόμους είτε την έβλεπαν στην τηλεόραση», θυμάται o μαροκινός σχεδιαστής που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία της μόδας για σχεδόν 40 χρόνια: «Πάντα έκανε πολύ χρόνο για να βεβαιωθεί ότι όλα ήταν σωστά, επιλέγοντας τα σωστά παπούτσια και κοσμήματα», συμπλήρωσε.

Ένα άλλο εμβληματικό φόρεμα που αποτελεί μέρος της συλλογής είναι το απαλό μπλε φόρεμα πάνω από το γόνατο, διακοσμημένο με μικροσκοπικές κρυστάλλινες χάντρες που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε μια παράσταση της Λίμνης των Κύκνων στο Royal Albert Hall τον Ιούνιο του 1997.

«Ήταν η εποχή των σούπερ μόντελ και όλοι φορούσαν πιο κοντά φορέματα», λέει ο σχεδιαστής, ο οποίος έκλεισε πρόσφατα την μπουτίκ του στο Knightsbridge, όπου η Νταϊάνα και ο ίδιος συναντιόντουσαν συχνά.

Σύμφωνα με τον Αζαγκούρι, της άρεσε τόσο πολύ το κοντό φόρεμα, που αποφάσισε να παραγγείλει μια μακρύτερη εκδοχή «ακόμη πιο λαμπερή από την αρχική» σε μαύρο χρώμα με τον σχεδιαστή να της το κάνει δώρο στα 36α γενέθλιά της, για το οποίο τον ευχαρίστησε με ένα προσωπικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στην παρτίδα της δημοπρασίας.

Εκείνο το βράδυ, παρακολούθησε μια εκδήλωση στην Tate Gallery στο Λονδίνο φορώντας το εντυπωσιακό, αστραφτερό φόρεμα. Αποδείχθηκε ότι ήταν η τελευταία της εκδήλωση στο κόκκινο χαλί πριν από τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι…

Το ανεκτίμητο δώρο της Νταϊάνα στον σχεδιαστή

«Ήταν το μόνο άτομο που ενθουσιαζόμουν που συναντούσα πολλές φορές. Κάθε στιγμή ήταν τόσο συναρπαστική για μένα και διασκεδάζαμε τόσο πολύ», λέει ο Azagury, ο οποίος δούλεψε με την Diana για 12 χρόνια.

«Μετά τη διάλυση του γάμου, ανακάλυψε ξανά τον εαυτό της και μετατράπηκε σε αυτή την απίστευτα εκπληκτική γυναίκα – όχι ότι δεν ήταν πριν, αλλά τότε ήταν που η προσωπικότητά της άρχισε πραγματικά να λάμπει. Είχε τα πάντα, τα πιο εκπληκτικά πόδια, τα υπέροχα μαλλιά, αυτά τα μπλε μάτια», συμπληρώνει συγκινημένος.

Παρόλο που τα φορέματα της δημοπρασίας συνοδεύονται από σημειώματα της Νταϊάνα, ορισμένα, ο σχεδιαστής που πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, τα κράτησε για τον εαυτό του.

«Ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχω είναι μια φωτογραφία με κορνίζα που μου έστειλε η πριγκίπισσα το πρωί που έφευγε για τη Γαλλία, από την οποία δεν επέστρεψε ποτέ», είπε.

Κάποια στιγμή ο Αζαγκούρι έφτασε στο κατάστημά του, όπου τον περίμενε ένα μέλος του προσωπικού της Νταϊάνα που κρατούσε ένα δέμα. Μέσα είχε μια φωτογραφία της σε κορνίζα που φορούσε τα 3 από τα 5 φορέματα της δημοπρασίας και συνοδευόταν από ένα ιδιόχειρο σημείωμά της που έγραφε:

«Στον Ζακ, με πολλή αγάπη, Νταϊάνα». Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πουλήσω, ανέφερε…

Διαβάστε ακόμη: