Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Τρίτη καθώς συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Ο δείκτης αναφοράς της ένωσης, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,26%, με τους κλάδους ανάμεικτους. Τα οικιακά είδη υποχώρησαν 1,64% καθώς το λιανικό σημείωσε πτώση 0,9%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες και οι ασφάλειες κέρδισαν 0,5%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7798.16 μονάδες θετικός κατά 0,35%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,32%, στις 16172.87. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0,96%, στις 7406.21. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27177.12 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9287 μονάδες αρνητικός κατά 0,19%.

Ο δείκτης Composite Purchasing Managers’ Index της ευρωζώνης για τον Μάιο έδειξε σταθερή ανάπτυξη που συνέχισε να καθοδηγείται από τις υπηρεσίες, με τη μεταποίηση να πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση και την πτώση των τιμών πώλησης.

«Το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι πιθανό να έχει αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην υγιή κατάσταση του τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας αποτελεί ισχυρό αντίκτυπο στη δυναμική της οικονομίας στο σύνολό της», δήλωσε στο CNBC επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Οι γερμανικές εταιρείες από αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα σκληροί στα φρένα, καθώς οι νέες παραγγελίες εδώ έχουν μειωθεί ακόμη πιο σημαντικά από ό,τι στη Γαλλία και ο δείκτης παραγωγής δείχνει επίσης απότομα πτωτικά».

ΔΝΤ, το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να αποφεύγει την ύφεση

Εν τω μεταξύ το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα αποφύγει την είσοδο στην ύφεση και θα έχει «υποτονική» αλλά θετική ανάπτυξη σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ταμείου θα αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά λέει ότι η θετική ανάπτυξη της χώρας θα είναι «υποτονική».

Η τελευταία έκδοση υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 0,4% φέτος – αύξηση 0,7 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την εκτίμηση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού τον Απρίλιο για ύφεση 0,3%.

Διαβάστε περισσότερα