Με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς κινούνται στην τρέχουσα χρονιά τα μεγέθη της Metlen, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας με υπέρβαση του στόχου για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, όσο και επειδή η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από το στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα σημάδια που έστειλε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ήταν γεμάτα αισιοδοξία.

Είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για τη Metlen από το φόρο στις μονάδες φυσικού αερίου και ότι η απόφαση να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια για τον Αύγουστο ήταν πολύ καλά υπολογισμένη.

«Αποφεύγω γενικά να κάνω προβλέψεις, γιατί τα πάντα μπορούν να συμβούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά θα σας συμβούλευα να μην πολλαπλασιάστε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου (474 εκατ. τα EBITDA) για να υπολογίσετε τα συνολικά κέρδη της χρονιάς. Μπορεί το δεύτερο εξάμηνο να πάει καλύτερα και να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους μας, και τους πάντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και CEO, στέλνοντας το σήμα ότι τα φετινά αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα από το guidance.

Επίσης, για υπερβολική αντίδραση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Μυτιληναίος, αναφερόμενος στην επιβολή φόρου στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά.

«Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν. Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό», είπε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σταθερά τα τιμολόγια της Protergia

Σε ερώτηση για την απόφαση της Protergia να διατηρήσει σταθερό το τιμολόγιο του Αυγούστου, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από την πλευρά της παραγωγής, όσο και από την πλευρά της λιανικής, όπου στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η επίτευξη μεριδίου αγοράς 30%. Σήμερα το μερίδιο στη λιανική μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Volterra, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, πλησιάζει το 20%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επίδοση της εταιρείας το 2024 ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε αισιόδοξος για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους και άνετη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατομμύρια ευρώ. «Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους», κατέληξε.

Παράδειγμα προς μίμηση οι ΑΠΕ

Έφερε ως παράδειγμα τις ΑΠΕ, που στο πρώτο εξάμηνο συνεισέφεραν περίπου το 30% του συνολικού EBITDA, λέγοντας ότι η απόδοσή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ανάλογα καλή, εκτίμησε για την ΜΕΤΚΑ ότι οι επιδόσεις της θα βελτιωθούν περαιτέρω, καθώς και ότι η κακή απόδοση του gas trading στο πρώτο μισό της χρονιάς, μπορεί ελαφρώς να βελτιωθεί.

Εκτός όμως από τη θετική έκπληξη που μπορεί να επιφυλάσσει το δεύτερο εξάμηνο στην εταιρεία, αυτή αναμένει καλά νέα και από τους επενδυτικούς οίκους. «Τα ομόλογα μας δείχνουν ότι οι αγορές μας αξιολογούν ήδη ως investment grade και αναμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι οίκοι αξιολόγησης τους αμέσως επόμενους μήνες», είπε ο Chief Treasury, Χρήστος Γαβαλάς, φέρνοντας ωα παράδειγμα την τρέχουσα βαθμολογία στα bonds.

Το τριπλο Β (BBB+), που αποτυπώνεται στα spread των ομολόγων της Metlen, ενισχύει την πεποίθηση των ανθρώπων της Metlen ότι θα πάρει από τους οίκους αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα, με την οποία την αξιολογούν ήδη οι αγορές.

Κριτική στην κυβέρνηση για τον φόρο

Στο επίμαχο θέμα των ημερών, την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για να επιδοτήσει τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, ο κ. Mυτιληναίος μίλησε για υπεραντίδραση, η οποία έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

«Τέτοια φαινόμενα (όπως η κρίση στην Αν.Ευρώπη) συμβαίνουν σε περιόδους επιταχυνόμενης κλιματικής κρίσης, σταδιακά όμως οι τιμές επανέρχονται σε λογικά για την εποχή επίπεδα. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε για κάποιες μέρες ξανά υψηλές τιμές», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη κρίση του Ιουλίου και για τα μεγάλα spikes των τιμών χονδρικής τα βράδια, αναφέρθηκε στα πολλά ταυτόχρονα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αν. και Κεντρική Ευρώπη. Από την Ουκρανία που έπειτα από τις καταστροφές των ενεργειακών της υποδομών, λόγω των ρωσικών πληγμάτων, έχει γίνει από εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, καθαρός εισαγωγέας, και την «μαύρη τρύπα» που επηρέασε την Ουγγαρία, έως τις μονάδες στο πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι που τέθηκαν εκτός, αλλά και τη χαμηλή παραγωγή αιολικών στη Ρουμανία, που επηρέασε ολόκληρη τη Βαλκανική.

«Η Ελλάδα ήταν η χώρα που δέχτηκε το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, δεν ήταν η αιτία», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι με τη δύση του ήλιου, όταν φεύγει ξαφνικά από το σύστημα η τεράστια παραγωγή των φωτοβολταικών, «είναι σαν να σβήνουν ξαφνικά τα φώτα». Και όταν σβήνουν τα φώτα, όλες οι χώρες, χρειάζεται να ψάξουν για ενέργεια από άλλες πηγές. Αυτή ακριβώς η άμεση και πολύ γρήγορη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια μετά τη δύση του ήλιου δημιουργεί τέτοιες τεράστιες αποκλίσεις.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο

Σχετικά με το ρευστό τοπίο που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας και ερωτηθείς για την εκτίμηση του ως προς τη πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο, ο κ. Mυτιληναίος, αφού επεσήμανε ότι είναι από τις πλέον δύσκολες αγορές για προβλέψεις, ανέφερε ότι πολλά θα κριθούν από το αν ο χειμώνας 2024-2025 θα είναι το ίδιο ήπιος με τους δύο προηγούμενους.

«Αν έχουμε ένα πιο σκληρό χειμώνα από τον προηγούμενο, τότε θα δούμε μετά βεβαιότητας άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο», όπως είπε. Και επεσήμανε ότι διεθνώς το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στο φυσικό αέριο έχει ισορροπήσει, προσθέτοντας ότι όταν αυτό συμβαίνει, η εμπειρία έχει δείξει πως οι πιθανότητες για τις τιμές είναι να κινηθούν ανοδικά.

Αναφορικά με τυχόν επίδραση στα μεγέθη της Metlen και ειδικότερα της Αλουμίνιον, από την έκτακτη εισφορά που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση στις μονάδες φυσικού αερίου, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση, θυμίζοντας ότι η εταιρεία έχει χετζάρει όλες τις παραμέτρους κόστους για τη περίοδο 2024-2025. Αρα, οι ακραίες τιμές (spikes) του Ιουλίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη παραγωγή και τα οικονομικά μεγέθη του εργοστασίου αλουμινίου της Metlen.

Σχετικά με τυχόν επίπτωση από την προ ημερών ανακοίνωση της Protergia ότι θα απορροφήσει το κόστος ρεύματος για τον Αύγουστο και θα κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια, μίλησε για μια πολύ καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από πλευράς παραγωγής, όσο και από πλευράς αγοράς, όσον αφορά τη προμήθεια.

Κάνοντας αναφορά στο energy managment που ακολουθεί πλέον η Metlen ως ένα integrated utility, είπε ότι ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών στις διεθνείς αγορές, ακόμη και αν για παράδειγμα ανέβουν στα 200-300 ευρώ/ MWh τον Αύγουστο, έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέσο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιπτώσεις μέσα από μια φιλοσοφία πολλαπλών συνεργειών.

Συνοψίζεται στη λογική της διαφοροποίησης και του μετασχηματισμού του ομίλου του 2022, που εξασφαλίζει κερδοφορία παντός καιρού, όπως είχαν αναλύσει και στελέχη της εταιρείας σε ειδικό event στις αρχές Ιουλίου. «Τρίμηνο με το τρίμηνο, χρόνο με το χρόνο, οι καρποί του μετασχηματισμού θα φαίνονται όλο και περισσότερο. Η κερδοφορία ήρθε για να μείνει, το 2024 θα απαντήσει σε κάθε αμφιβολία», ανέφερε ο επικεφαλής της Metlen.

Στροφή στις μπαταρίες

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Protergia, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς της Volterra, πλησιάζει πλέον μερίδιο αγοράς 20% και θύμισε τη στρατηγική στόχευση για 30%, μιλώντας για τις δυσκολίες και προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται.

«Το να πάμε από το 20% στο 30% είναι ένας πολύ απαιτητικός στόχος και όταν φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να δούμε πλέον ποιο είναι το ενεργειακό μας μείγμα, αν θα πρέπει αν συνεχίσει να είναι το φυσικό αέριο και τα φωτοβολταικά ή αν θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις σε μπαταρίες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μισό δισ. τα προς πώληση περιουσιακά στην Αυστραλία

Σε ότι αφορά την παγκόσμια δραστηριότητα στις ΑΠΕ και ειδικά την πρόσφατη απόφαση της Metlen να θέσει προς πώληση ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στην Αυστραλία (οκτώ φωτοβολταϊκά πάρκα σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ένα pipeline 2,9 GW με έργα αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου), ο επικεφαλής της αποκάλυψε ότι αποτιμάται πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Οσο για τον Καναδά, τοποθέτησε την έναρξη κατασκευής των εκεί φωτοβολταικών πάρκων, γύρω στην άνοιξη του 2025.

Διαβάστε ακόμη: