Παρά το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα και ο γενικός δείκτης «φλερτάρει» πλέον με τα επίπεδα των 1150 μονάδων , η αγορά μοιάζει ανήμπορη να κάνει την κίνηση …απεξάρτησης από την πλαγιοκαθετική τάση η οποία διαμορφώνεται εδώ και αρκετές μέρες.

Οι λόγοι πολλοί και δεν είναι μόνο εγχώριοι αλλά και «εισαγόμενοι».

Κατά πρώτον οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε περίοδο ενδοσκόπησης αφού το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν διάγει και την καλύτερη περίοδο του , λόγω των πολλών και ανυπέρβλητων ως περιγράφονται ερωτηματικών που διαγράφονται στον ορίζοντα για την αμερικανική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και έναν περίπου μήνα δεν υπάρχει μια σοβαρή θετική έκθεση από διεθνή οίκο για την αμερικανική αγορά, αλλά αντίθετα πληθαίνουν οι αναλυτές εκείνοι που προβλέπουν ότι τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις που να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τη Wall Street.

Η ίδια περίπου εικόνα περιγράφεται και για τις ευρωπαϊκές αγορές αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν φαίνεται να διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις αγορές και θα επέτρεπαν στην ευρωπαϊκή οικονομία να αποκτήσει κάποια δυναμική.

Εγχωρίως η ελληνική πραγματικότητα δεν δείχνει να διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που θα επέτρεπαν διαφοροποίηση από την διεθνή εικόνα.

Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού η κυβέρνηση μόλις στις εκατό πρώτες μέρες της θητείας της δείχνει να έχει εξαντλήσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο πολύ δύσκολα θα επιτύχει να επανακτήσει.

Όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο με σχεδόν ανύπαρκτη αντιπολίτευση, που κατατρύχεται από τα δικά της σοβαρά προβλήματα.

Έτσι οι επενδυτές και παρά τις καλές επιδόσεις των εταιριών, που όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον αφού ήδη το ΙΟΒΕ εκτιμά πως τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου, δεν διαθέτουν μια σταθερά την οποία θα μπορούσαν να εμπιστευτούν για το μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν προβάλλει στον ορίζοντα τόσο καθαρό αφού τα πολλαπλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών, η αδυναμία της κρατικής διοίκησης να ανταπεξέλθει επαρκώς σε αυτές, η κυβερνητική ανεπάρκεια και η απουσία σταθερής εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ η επίλυση του οποίου δεν φαντάζει τόσο εύκολη.

Ενώπιον της διαμορφούμενης κατάστασης και με την εκκρεμότητα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου δεν έχει μεγάλα περιθώρια διεξόδου.

Τουλάχιστον μέχρι και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα εξακολουθεί να ταλανίζεται στα παρόντα επίπεδα με εμφανή πλέον την τάση για μεγαλύτερη διόρθωση.

Διαβάστε ακόμη: