Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές είδαν θετικά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones Industrial Average διαπραγματεύτηκε 296 μονάδες υψηλότερα, ή 0,8%. Ο S&P 500 κέρδισε 1%, και ο  Nasdaq Composite σημείωσε 1,3%. Ο S&P 500 έφτασε σε νέο υψηλό για το 2023 και στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές την Τετάρτη

Citigroup και Goldman Sachs σημείωσε άνοδο των μετοχών κατά 3,6% και 3,1%, αντίστοιχα. Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν επίσης κέρδη, με την Comerica να ενισχύεται κατά 6%, και η Zions Bancorporation άνοδο 5,2%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 3,1%. Από μήνα σε μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, επίσης λιγότερο από την πρόβλεψη. Επιπλέον, ο βασικός ΔΤΚ – ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – αυξήθηκε επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο.

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον αριθμό είναι ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή. Αλλά το βλέπουμε να πέφτει», είπε η Betsy Stevenson, καθηγήτρια οικονομικών και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, στο  CNBC.

Η Stevenson πρόσθεσε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να δώσει στην οικονομία κάποιο χρόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί μέσω του συστήματος οι αυξήσεις των επιτοκίων της.

«Γι’ αυτό βλέπουμε τον αριθμό που βλέπουμε σήμερα. …Βλέπουμε μια αγορά εργασίας που επιβραδύνεται — δεν καταρρέει, αλλά επιβραδύνεται — [και] βλέπουμε τον πληθωρισμό που επιβραδύνεται. Αυτό ακριβώς μοιάζει με μια ήπια προσγείωση», πρόσθεσε η Stevenson.

Τα στοιχεία Ιουνίου για τον δείκτη τιμών παραγωγού – άλλο ένα καλά παρακολουθημένο δείκτη πληθωρισμού – ανακοινώνονται την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Διαβάστε περισσότερα