Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Federal Resereve συμφώνησαν πως πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου. Ωστόσο, η πορεία αυτή θα γίνει με πιο αργό ρυθμό από τις δυναμικές αυξήσεις που χαρακτήρισαν τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τις αρχές του 2022.

Το συμβούλιο αποφάσισε να «πατήσει» το κουμπί της παύσης εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα, ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και το γεγονός πως υπήρχε «χώρος» για μια προσωρινή στάση αναμονής, έτσι ώστε να φανεί η επίδραση από τις δέκα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων που είχαν προηγηθεί.

Ωστόσο, η παύση που αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της FOMC πιθανότατα θα είναι προσωρινή, με τα πρακτικά να φανερώνουν πως τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου πιστεύουν πως θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «το να μείνει το εύρος των επιτοκίων αμετάβλητο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα τους επέτρεπε να έχουν περισσότερο χρόνο να μελετήσουν την προόδο της οικονομίας προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Επιτροπής (ήτοι της FOMC) για την επίτευξη πλήρους απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών».

Μια προσωρινή παύση θα δώσει τη δυνατότητα να ενεργήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν προηγηθεί, συνολικού ύψους 5 ποσοστιαίων μονάδων, που ήταν και η πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τα μέλη της FOMC εξέφρασαν επιφυλάξεις για μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία.

«Η οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από τις πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιτοκίων, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που πιθανότατα θα επιβαρύνουν την οικονομική δρασητριότητα, τις προσλήψεις και τελικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο βαθμός της επίδρασης τους παραμένει ακόμη αβέβαιος» επισημαίνουν τα πρακατικά.

Ενδιαφέρον σημείο των πρακτικών είναι το γεγονός πως αποτυπώνουν μια διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του συμβουλίου αναφορικά με τις αμέσως επόμενες κινήσεις της Τράπεζας, πέρα δηλαδή από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, τα 16 από τα 18 μέλη υποστήριξαν πως θεωρούν ως λογική και απαραίτητη τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς και 12 τάχθηκαν υπέρ δύο ή και περισσότερων αυξήσεων.

Θυμίζουμε πως τελικά το συμβούλιο ανέβασε το εκτιμώμενο τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων στέλνοντας σήμα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, πιθανότατα μέσω δύο ακόμη μετριοπαθών αυξήσεων ύψους 25 μονάδων βάσης μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

«Οι συμμετέχοντες που υποστήριξαν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης υπογράμμισαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ακόμη υπερβολικά σφιχτή, πως το momentum στην οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρότερο από ότι είχε προβλεφθεί, αλλά και πως υπάρχουν λίγα καθαρά σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει μπει στο μονοπάτι της σταδιακής επιστροφής προς τον στόχο του 2%» αναφέρουν τα πρακτικά.

Διαβάστε περισσότερα