Η χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία αποτυπώνεται στους δείκτες των χρηματιστηρίων και στις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η τιμή του φυσικού αερίου.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, ακόμη και στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας μεγάλης περιόδου ύφεσης που θα τσακίσει στην κυριολεξία τις πλέον αδύνατες οικονομίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 15% με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Τα χειρότερα έρχονται

Η άναρχη κατάσταση στην οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και το πολιτικό κλίμα.

Με πληθωρισμό να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα, η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός κινδυνεύουν να απολέσουν την πολιτική κυριαρχία, την οποία στηρίζουν κυρίως στην αναξιοπιστία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς και ασήκωτος και η απόπειρα εξάντλησης της τετραετίας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική πολιτική επιλογή.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ν.Δ.

Βέβαια το Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμό, θέτοντας τη Νέα Δημοκρατία σε κατάσταση ετοιμότητας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο που εξέλεξε από το πρόσφατο συνέδριο ήταν καθαρά εκλογική.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων που έχει ξεχάσει τις περιπέτειες, τις οποίες πέρασε ο λαός και η χώρα στο διάστημα της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Στρατηγικό πρόβλημα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καθαρά στρατηγικό.

Κέρδισε τις εκλογές με ένα τολμηρό και φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αναγκάστηκε όμως, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, για τρία ολόκληρα χρόνια να περιοριστεί στη διαχείριση κρίσεων.

Το χειρότερο από όλα είναι, ότι ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να διαχειριστεί τη μεγάλη οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Γιαυτό οι στενοί του συνεργάτες τον προτρέπουν να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο, θέτοντας το δίλημμα στον ελληνικό λαό για το ποιος είναι κατάλληλος σε αυτή την κρίσιμη ώρα να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Αν επιμείνει στη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας μπορεί να βρεθεί τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ίδιος προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Πάντα σε σκοτεινές εποχές βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο λαϊκισμός.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επαναληφθεί έστω και ως φάρσα αυτό που συνέβη την περίοδο των μνημονίων.

Να έχουμε δηλαδή νεκρανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εργαλειοποίηση της κρίσης

Μοναδική στρατηγική επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η εργαλειοποίηση της κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση σπεκουλάρει με το ενεργειακό κόστος τις αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τον πληθωρισμό.

Περιφέρεται από χωριό σε χωριό και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

Στην εναγώνια προσπάθειά του να δημιουργήσει προσδοκίες για επιστροφή του στην εξουσία είναι αποφασισμένος να συμμαχήσει και με τον διάβολο.

Τις μέρες που δεν περιοδεύει ανά την Ελλάδα αρέσκεται σε συναντήσεις με επιχειρηματίες.

Για ακόμη μία φορά ρίχνει γέφυρες στη διαπλοκή.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο, γιατί κάποιοι διαπλεκόμενοι παράγοντες είχαν εξασφαλίσει χαριστικές συμβάσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από κοντά και τις εξελίξεις με τους ολιγάρχες που συνδέονται με το σύστημα διακυβέρνησης Πούτιν.

Συνεχίζει να μιλάει με τον Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο είχε πάντα προνομιακές σχέσεις και τον πιέζει να μην εγκαταλείψει το ΟΡΕΝ.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες στην Κουμουνδούρου ανέλαβαν εργολαβικά τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό διαπλεκόμενου επιχειρηματία.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι παλιές συνήθειες και τα νταραβέρια δεν κόβονται.