Οδεύουμε προς το τέλος του οικονομικού έτους και η πορεία των βασικών δεικτών της οικονομίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για πολλούς και ευνόητους λόγους, όπως αντιλαμβάνεστε.

Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένες τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, παρουσίασε επιβράδυνση το γ’ τρίμηνο 2023.

Για το σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 2,2%, έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη, καθώς σε ετήσια βάση τα επιμέρους στοιχεία που το απαρτίζουν αυξήθηκαν, όπως η ιδιωτική κατανάλωση (1,3%), η δημόσια κατανάλωση (1,1%), οι επενδύσεις παγίων (7,4%), οι εξαγωγές ( 2,3%) και οι εισαγωγές (1,8%).

Η επίδοση της ελληνικής οικονομία στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα μέση εκτίμηση της αγοράς για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους (2,3%).

Με δεδομένη την επίδοση της οικονομίας στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ, για να πιαστεί η πρόβλεψη της μέσης εκτίμησης της αγοράς ή ακόμα και των αντίστοιχων επίσημων εκτιμήσεων της Κομισιόν (2,3%) και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 (2,4%), απαιτεί όπως γίνεται αντιληπτό, σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: