Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν τον Δεκέμβριο 2021 μετά από τέσσερα διαδοχικούς μήνες ανόδου, αλλά σημείωσαν άλμα 28% το 2021, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, από το 2011, και παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Κι όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα “πετάμε” 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως, κι ενώ ταυτόχρονα βαδίζουμε στην εποχή της… Μεγάλης Στέρησης, όπως αναλύσαμε την περασμένη εβδομάδα.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαπραγματεύσιμων προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 133,7 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τις 134,9 το Νοέμβριο.
Ο δείκτης κινείται σε υψηλά 10 ετών, αντανακλώντας την υποχώρηση της παραγωγής και την ισχυρή ζήτηση την περασμένη χρονιά.
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν στην ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού (και το αντίστροφο), καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.
Ο FAO έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος των τροφίμων στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς.
Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;
Ζούμε τον «πληθωρισμό των φτωχών», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι
Σπατάλη τροφίμων: Στην Ελλάδα «πετάμε» 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως