Σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ έφτασε η τιμή της χρυσής λίρας, επηρεασμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο χρυσός, ο οποίος κατέγραψε την Δευτέρα νέο ρεκόρ ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα 2.540 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός ετοιμάζεται για νέα υψηλά εν όψει της απόφασης για το επιτόκιο της Fed – οι αναλυτές βλέπουν τις τιμές στα 3.000 δολάρια μέχρι το επόμενο έτος.

Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν νέα υψηλά και οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα ρεκόρ, με ορισμένους να προβλέπουν ότι το μέταλλο θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

H τιμή πώλησης της χρυσής λίρας παλαιάς κοπής από την Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε τα 619,74 ευρώ την Δευτέρα.

Πόσες λίρες έχουν πουλήσει οι Ελληνες από το 2022

Οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες προς την Τράπεζα της Ελλάδος το β΄τρίμηνα του 2024 κυμάνθηκαν σε υψηλό διετίας.

Οπως φαίνεται από τον πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδος, το β’ τρίμηνο του 2024 πωλήθηκαν 13.917 λίρες, έναντι 9.795 το α΄τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, από το 2022 έχουν πωληθεί 115.388 χρυσές λίρς προς την ΤτΕ, ενώ έχουν αγοραστεί 25.148.

Το ράλι του χρυσού

Ο χρυσός ξεπέρασε την Δευτέρα, το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 2.540 δολαρίων. Αυτή την στιγμή διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα, στα 2.530 δολάρια.

«Το 2024 είναι η χρονιά όπου ο χρυσός υποτίθεται ότι θα φθάσει σε πολλαπλά υψηλά», δήλωσε η Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην BMI, επικαλούμενος την ελκυστικότητα του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου.

«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο ότι το 2024 είναι η χρονιά των εκλογών, της πρόσφατης εισβολής της Ουκρανίας στη Ρωσία και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ και το Ιράν φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης μετά την υπόσχεση της Τεχεράνης να προβεί σε αντίποινα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στην περιοχή για να υποστηρίξουν την άμυνα του συμμάχου τους.

Εκτιμήσεις για 3.000 δολάρια

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των ράβδων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι», σύμφωνα με το CNBC.

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε ο αναλυτής της BMI. Άλλοι αναλυτές μοιράζονται παρόμοιο ανοδικό κλίμα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα έντοκα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας ελκυστικό τον χρυσό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών του χρυσού αναφέρουν ενδεχόμενη άνοδο στο διάστημα τριών έως έξι μηνών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τη Δευτέρα.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπει τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025, ενώ η μέση τιμή του τέταρτου τριμήνου προβλέπεται στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη: