Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας). Στο επίκεντρο βρίσκονται: ο απολογισμός της τριετίας που πέρασε, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η εκλογή της νέας ηγεσίας στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων.
«Η συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ με τις τράπεζες, ήταν μια από τις λίγες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφηκαν και κηρύχτηκαν υποχρεωτικές στην Ελλάδα. Η κλαδική μας σύμβαση διατήρησε ενεργά, βελτίωσε και επέκτεινε τα κλαδικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Και αποτέλεσε στέρεα βάση για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που ακολούθησαν σε κάθε χώρο εργασίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γιώργος Μότσιος.
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2019-2021 έβαλε τέλος στη μείωση αποδοχών, σηματοδοτώντας τη σταδιακή αποκατάσταση των σοβαρών μισθολογικών απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο των μνημονίων. Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που απασχολούν την ΟΤΟΕ, στο συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η συλλογική ρύμθιση της τηλεργασίας, η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τραπεζική, το κλείσιμο καταστημάτων και οι εθελούσιες έξοδοι για το προσωπικό.
«Η περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζών οδηγεί σε συρρίκνωση των προσδοκιών των εργαζομένων για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και για τη βελτίωση της θέσης τους μέσα στην τράπεζα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Είναι κρίσιμο ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην χάσει εργαζόμενος τη διάθεση, το φιλότιμο να πηγαίνει το πρωί στη δουλειά του χωρίς άγχος, χωρίς ανασφάλεια για την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε ο Γ. Μότσιος.
Κωστής Χατζηδάκης
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως: «Οι διεκδικήσεις των τραπεζικών δεν σταματούν να υπάρχουν, όπως είναι αναμενόμενο. Είμαι βέβαιος πως θα εκδηλωθούν στο πλαίσιο του γύρου των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει σύντομα για την υπογραφή μιας νέας κλαδικής σύμβασης. Το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει τον διάλογο ανέμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Ακολουθώντας και το παράδειγμα προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών μπορούμε να καταλήγουμε σε κοινούς παρανομαστές».
Παράλληλα, για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, η ΟΤΟΕ επισημαίνει ως πρέπει να αποκατασταθεί ο ρόλος των τραπεζών παρέχοντας πλήρη, κατάλληλη και απρόσκοπτη πρόσβαση επιχειρήσεων και πολιτών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χωρίς τη δημιουργία συνθηκών τραπεζικού αποκλεισμού, όπως συμβαίνει με το κλείσιμο καταστημάτων.
Χρήστος Σταϊκούρας
«Η πιστωτική επέκταση αναθερμένεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ως σύνολο των νέων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ το εννιάμηνο, με καλύτερο μήνα τον Σεπτέμβριο. Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου και συνολικά της κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, με στόχο να “οικοδομηθεί” μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, κοινωνικά δίκαιη, “πράσινη”, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σταθεί αντάξιο της αποστολής του. Σήμερα, οι τράπεζες μέσα από πολλές δυσκολίες έχουν εξυγειάνει σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς τους, με τη συμπαραστάση της Πολιτείας και έχουν αρχίσει πάλι να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Ετοιμαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά να αξιοποιήσουμε τους πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και άλλων προγραμμάτων που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος.