Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί τα σώματα ασφαλείας της χώρας καθώς τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο, Κυριακή. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση αυτή αφορά τις πιθανότητες κομμάτια του πυραύλου να πέσουν στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε επιφυλακή.

Όπως μας μετέφεραν κυβερνητικές πηγές είναι πολύ πιθανό τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος γιαυτό καθώς κάποια από τα εξαρτήματα του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ως την επιφάνεια της Γης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Παράλληλα, έχουν ανασταλεί όλες οι στρατιωτικές πτήσεις.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Όμως η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Ωστόσο σε μήνυμα που ανάρτησε το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.

Ο πύραυλος θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β – του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

Οι δορυφορικοί ιχνηλάτες έχουν εντοπίσει τον πύραυλο μήκους 100 ποδιών που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από τέσσερα μίλια το δευτερόλεπτο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.