Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επιστήμονες, αλλά και οι αρχές, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άγιο Όρος. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για «ένα περίεργο φαινόμενο» που εξελίσσεται εδώ και 14 μήνες, με ακολουθία δονήσεων που παρουσιάζει πολλά σκαμπανεβάσματα.
“Δεν ξέρουμε τις διαθέσεις του ρήγματος”
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το φαινόμενο κορυφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, επανήλθε τον Φεβρουάριο και τώρα «επιστρέφει δριμύτερο» με την ισχυρότερη έως τώρα δόνηση.
«Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το ρήγμα γιατί είναι υποθαλάσσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα του φαινομένου.
“Δεν μεταδίδεται σε γειτονικά ρήγματα”
Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι ότι τα επίκεντρα παραμένουν συγκεντρωμένα σε μικρή περιοχή, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης της ενέργειας σε άλλα γειτονικά ρήγματα. Το συγκεκριμένο ρήγμα, όπως εκτίμησε, μπορεί να δώσει σεισμούς έως 5,6–5,7 Ρίχτερ.
Συστάσεις για τα μοναστήρια
Ειδικά για την αγιορείτικη πολιτεία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε ότι τα παλαιά μοναστήρια έχουν συντηρηθεί επαρκώς, αλλά συνέστησε αποφυγή παλαιών κτισμάτων και περιοχών με έντονες κλίσεις, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.
“Δεν υπάρχει κανόνας στις σεισμικές ακολουθίες”, προειδοποίησε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας ότι το φαινόμενο παραμένει χαοτικό και απρόβλεπτο.
Κινητοποίηση στο Άγιο Όρος
Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, στις Καρυές βρίσκεται όχημα της 2ης ΕΜΑΚ και ομάδα της 2ης ΕΜΟΔΕ, σε πλήρη ετοιμότητα για παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί.
Επιπλέον, από σήμερα το πρωί στο Άγιο Όρος μετέβη και ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και να συντονίσει τις ενέργειες πολιτικής προστασίας.
Διαβάστε ακόμη:
- Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις «κολεγιές»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ερευνάται το ενδεχόμενο χρηματισμού μίας γυναίκας που είναι σύζυγος πολιτικού
- Τα παρασκήνια από το προσκύνημα του Αντώνη Σαμαρά στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
- Μετά τις τουρνέ στις χασαποταβέρνες ο Τζορτζ Τσούνης αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στη ναυτιλία