Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του radar.gr για την υπόθεση Folli-Follie και την εγκληματική οργάνωση.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για μια σειρά από σοβαρά αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση και απάτη, παραπέμπονται να δικαστούν ο ιδρυτής της εταιρείας Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Τζώρτζης, η σύζυγος του ιδρυτή, Καίτη, και ακόμα 10 στελέχη για την υπόθεση με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Διώκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου για εγκληματική οργάνωση

Τα αδικήματα

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται σε δίκη είναι Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου και ο γιος τους, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της Folli-Follie, παραπέμπεται σε δίκη και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αντίθετα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, 16 κατηγορούμενοι, ενώ για δύο αρχικώς εμπλεκόμενους η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Εγκληματική οργάνωση

Κατά τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ακόμη, ψευδώς παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές και με ανύπαρκτες εταιρείες.

Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο- ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι δικαστές με το βούλευμά τους αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτη Κουτσολιούτσου για ένα ακόμη εξάμηνο.

Ποιοι παραπέμπονται


Αναλυτικά, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών σε δίκη παραπέμπονται οι: Δημήτριος Κουτσολιούτσος, Γεώργιος Κουτσολιούτσος Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνη Νιώτη, Ιωάννης Μπεγιέτης, Φραγκίσκος Γρατσώνης, Γεώργιος Αλαβάνος, Γεώργιος Βαρθαλίτης, Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, Κωνσταντίνος Στελλούδης και CHOW WAL SIM και CHAN FONG TIK.

Οι απαλλαγές

Αντίθετα, με τους 13 κατηγορούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με το βούλευμα θα πρέπει να δικαστούν για σειρά βαρύτατων κατηγοριών, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αποφάσισαν απαλλαγή και μη παραπομπή σε δίκη 14 ατόμων (σ.σ. για δυο η δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου).

Οι δικαστές έκριναν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αν και ήταν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, δεν είχαν δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που του Δ. Κουτσολιούτσου, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli Follie ήρθε στο φώς στις αρχές Μάιου 2018 μετά από καταγγελία στη Νέα Υόρκη του fund Quintessential Capital Management, το οποίο είχε υποστηρίξει τότε ότι τα σημεία πωλήσεων είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παρουσιάζει η εταιρία ενώ αμφισβήτησε τον ισολογισμό και ειδικά τα ταμειακά διαθέσιμα επισημαίνοντας τις «μαύρες τρύπες» στην Ασία. Η Folli Follie αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις. Το fund επέμενε στις κατηγορίες του και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που ξεπερνούσε κάθε φαντασία διασύροντας τη χώρα, την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ακολούθησαν εξονυχιστικές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC αλλά και της οικονομικής εισαγγελίας.