Ο πληθωρισμός έδειξε περαιτέρω σημάδια ύφεσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και την οποία ακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε μόλις 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το λεγόμενο core PCE αυξήθηκε 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 4,2%. Ο ετήσιος ρυθμός ήταν ο χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021 και σημείωσε μείωση από τον ρυθμό 4,6% τον Μάιο.

Ο βασικός πληθωρισμός PCE, συμπεριλαμβανομένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση. Το ετήσιο επιτόκιο ήταν το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021 και υποχώρησε από 3,8% τον Μάιο.

Οι τιμές των αγαθών στην πραγματικότητα μειώθηκαν 0,1% για τον μήνα ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,3%. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν επίσης 0,1%, ενώ η ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,6%.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση και τις αποδόσεις των ομολόγων να κατευθύνονται χαμηλότερα.

Οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά τον δείκτη PCE καθώς προσαρμόζεται για την αλλαγή συμπεριφοράς από τους καταναλωτές και παρέχει μια διαφορετική ματιά στις τάσεις των τιμών από τον πιο ευρέως αναφερόμενο ΔΤΚ.

Μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5%. Τα έσοδα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ οι δαπάνες ήταν αντίστοιχες.

Διαβάστε περισσότερα