Aκόμη μια ύποπτη παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών για τη στήριξη του γιεν, αυτή τη φορά στις τελευταίες συναλλαγές της Νέας Υόρκης, προσέκρουσε στην αντίσταση των traders που επιθυμούσαν να συνεχίσουν να πωλούν το νόμισμα.

Το γεν υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου στην Ασία, αγγίζοντας το επίπεδο των 156,28. Μια περαιτέρω πτώση περίπου 1,2 γεν θα επέστρεφε όλα τα κέρδη από τις ισχνές συναλλαγές, κατά τη διάρκεια των οποίων το γεν ενισχύθηκε κατά 3%.

Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που σχετίζονται με το γεν ανταλλάχθηκαν λίγο πριν λήξει η  συνεδρίαση στη Wall, και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός συμβολαίων από τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία όγκων που κατέγραψε η CME.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας «πιθανότατα παρενέβη, αλλά δεν μπόρεσε να σπάσει το 152, όπου οι επενδυτές συνήθιζαν να είναι επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Σόκι Ομόρι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities Co. Τώρα που θεωρείται ότι οι αρχές επενέβησαν για δεύτερη φορά, «αλλά έδωσαν την εντύπωση ότι δεν μπορούν να σταματήσουν μόνες τους την τάση υποχώρησης του γεν, οι συμμετέχοντες στις αγορές πιθανόν να αισθάνονται πιο άνετα να το σορτάρουν».

Πάντως, αυξάνεται ο σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πιθανής παρέμβασης της Ιαπωνίας, αφού το γεν απέτυχε να συγκρατήσει όλα τα κέρδη της Δευτέρας που προκλήθηκαν από τις φήμες για την πρώτη παρέμβαση των αξιωματούχων στο νόμισμα  από το 2022. Οι traders  τοπικών νομισμάτων, παραμένουν σε εγρήγορση.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ιαπωνίας για το νόμισμα Μασάτο Κάντα, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε ότι δεν είχε τίποτα να πει σχετικά με το αν η χώρα παρενέβη. Το σχόλιο αυτό φαίνεται να εντάσσεται στη στρατηγική του Τόκιο να προσπαθεί να κρατήσει τους παίκτες της αγοράς στο σκοτάδι σχετικά με τη στάση του όσον αφορά τη λήψη μέτρων και να τους κρατήσει επιφυλακτικούς.

«Σίγουρα φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας παρέμβασης», δήλωσε ο Νέιθαν Θουφτ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων για την ομάδα λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Manulife Investment Management. «Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες στέλνουν σίγουρα ένα μήνυμα στην αγορά και παρόλο που μπορεί να μην ισχύει πλήρως, θα πρέπει να έχει κάποιο αντίκτυπο στην αποτροπή περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης».

Η αγορά συναλλάγματος βρίσκεται σε συναγερμό εδώ και μήνες για πιθανή παρέμβαση, με τους Ιάπωνες αξιωματούχους να εντείνουν τη ρητορική τους γύρω από τον ρυθμό της διολίσθησης του γεν. Τη Δευτέρα, το νόμισμα διέγραψε τις απώλειες και κέρδισε γρήγορα σχεδόν 3% αφού άγγιξε χαμηλό 34 ετών.

Για τους εμπόρους σε όλο τον κόσμο, όλα τα σημάδια έδειχναν προς μια κατεύθυνση: Η Ιαπωνία κουράστηκε από τα λόγια και ανέλαβε δράση για να υπερασπιστεί το νόμισμά της.

Ενώ οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν οποιαδήποτε παρέμβαση, μια ανάλυση του Bloomberg του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνει ότι το έθνος πιθανότατα ξόδεψε περίπου 5,5 τρισεκατομμύρια γιεν (34,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει το νόμισμα.. Οι αγορές δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα μέχρι να δημοσιευτούν τα επίσημα στοιχεία την τελευταία ημέρα του Μαΐου, τα οποία θα δείχνουν αν η Ιαπωνία αγόρασε ή πούλησε γεν αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: