Όλοι μας έχουμε δεχθεί κλήσεις που μόλις απαντήσαμε δεν ακούγεται τίποτα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα διακόπτονται.

Πρόκειται για κλήσεις που είναι αρκετά ενοχλητικές, καθώς πολλές φορές γίνονται και σε ακατάλληλες ώρες.

Αρκετοί υποθέτουν πως οι κλήσεις είναι από κάποιον/κάποια πρώην, που του έλειψε η φωνή τους, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό.

Πρόκειται για robocalls και είναι πλήρως αυτοματοποιημένες κλήσεις.

Τι είναι οι robocalls και γιατί συμβαίνουν;

Πρόκειται για αυτοματοποιημένες, ανεπιθύμητες κλήσεις, που δεν αποτελούν κίνδυνο για εμάς και τα χρήματά μας, όμως μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικές.

Αυτές οι κλήσεις δημιουργούνται και πραγματοποιούνται μαζικά, από αυτοματοποιημένα συστήματα, που καλούν μαζικά αριθμούς.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να ελεγχθεί εάν ένας αριθμός είναι ενεργός. Εάν απαντήσουμε, ο αριθμός καταγράφεται σαν ενεργός.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να πρόκειται για κάποια αυτοματοποιημένη κλήση από κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, με σκοπό την τηλεφωνική προώθηση κάποιου προϊόντος.

Μπορεί η κλήση να γίνεται αυτοματοποιημένα, όμως μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμος χειριστής της εκείνη τη στιγμή, οπότε η κλήση διακόπτεται.

Η τελευταία περίπτωση, είναι συνηθισμένη σε εταιρίες τηλεπωλήσεων, ώστε να βελτιστοποιούν τους χρόνους των υπαλλήλων τους.

Μόλις κλείσουν μια κλήση, το σύστημα τους συνδέει αμέσως στην επόμενη.

Αυτές οι κλήσεις, και στις δύο περιπτώσεις, ανανεώνουν τις βάσεις τηλεφωνικών αριθμών αυτών των εταιριών, μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο, ποιοι αριθμοί είναι ενεργοί και για μελλοντικές προωθητικές κλήσεις.

Αν απαντήσουμε σε μια τέτοια κλήση, συνήθως ακολουθούν και άλλες, καθώς ο αριθμός μας έχει χαρακτηριστεί σαν ενεργός.

Ευτυχώς, πλέον η Google στο Android πολλές φορές ενημερώνουν στον Google Dialer ποιες κλήσεις είναι robocalls και κάτι αντίστοιχο κάνει και η Apple στα τηλέφωνά της.

Αν θέλουμε ακόμα περισσότερο την ησυχία μας, τότε υπάρχει και υπηρεσίες για αυτή τη δουλειά, όμως συνήθως έχουν χρεώσεις.

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι επικίνδυνες κλήσεις, σε αντίθεση με άλλες που μας ρωτούν αν τους ακούμε με στόχο να πούμε “ναι”, ώστε να το ηχογραφήσουν και να το χρησιμοποιήσουν σαν φωνητική έγκριση σε άλλες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη