Σε πλήρη αλλαγή της διαδικασίας που ισχύει μέχρι σήμερα για την επιλογή διοικήσεων και προσώπων για τη στελέχωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει απολύτως αναγκαίες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην κατάρτιση λίστας, με ονόματα ικανά να στελεχώσουν την κρατική μηχανή και παράλληλα προωθεί μέσω νομοσχεδίου την ριζική αλλαγή επιλογής προσώπων, ουσιαστικά καταργώντας το ΑΣΕΠ για τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει όσο γίνεται συντομότερα, σε αθρόες αλλαγές προσώπων σε οργανισμούς, φορείς και γραμματείες υπουργείων.

Ουσιαστικά, αλλάζει ριζικά ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των Φορέων και Οργανισμών που ελέγχει το κράτος. Στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ήδη θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή για τον τρόπο που θα επιλέγονται εφεξής Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Η διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα. μέσω διαγωνισμών και ΑΣΕΠ, ήταν χρονοβόρος και αναποτελεσματική (κυρίως λόγω εκατοντάδων ενστάσεων), με αποτέλεσμα δεκάδες διοικήσεις οργανισμών να είναι ακόμη και σήμερα στον… αέρα ή προσωρινές ή ακόμα και έκνομες, κινδυνεύοντας να βρεθούν υπόλογες για αποφάσεις τους!

Το νέο σύστημα θα εισάγει για πρώτη φορά τη διαδικασία Fit & Proper, που ακολουθείται πάντα στις τράπεζες, θα είναι απαραίτητο ένα συγκεκριμένο προσοντολόγιο και όλα αυτά τα στοιχεία θα τα επεξεργάζεται μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με την τελική απόφαση να αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, ήτοι των υπουργών πρωτίστως και της κυβέρνησης ευρύτερα για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξουν αλλαγές και αναδομήσεις «εδώ και τώρα» και όχι τον Σεπτέμβριο όπως ακούστηκε στην πολιτική πιάτσα ή όπως κάποιοι επιδιώκουν!

Η λίστα Σκέρτσου, με τις αξιολογήσεις, θα παίξει τον πρώτο ρόλο. Σημειώνεται πάντως πως ο Υπ. Επικράτειας τους εκλεκτούς του ΓΓ των υπουργείων φρόντισε ήδη να τους αναβαθμίσει σε υφυπουργούς!

Από εκεί και πέρα μεγάλη σημασία στη λήψη των αποφάσεων θα έχει το κόμμα, με τον ρόλο του Παύλου Μαρινάκη που αποτελεί και τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι κομβικός!

Όπως άλλωστε και των αρμοδίων υπουργών, που πιθανότατα θα θέλουν «δικούς τους» Γενικούς Γραμματείς!

Αν και η λογική Μητσοτάκη είναι οι ΓΓ να αποτελούν επιλογές του Μαξίμου, για ευνόητους λόγους!

Διαβάστε περισσότερα