Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι «τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση».

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε ότι «Είναι πολύ σημαντική η πτώση της αυξητικής πορείας και αύριο θα είμαστε επισήμως σε ύφεση αν κινηθούμε σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής , αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται αφενός στα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφετέρου στην αύξηση των εμβολιασμών.

«Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί και αύριο – Τετάρτη –  θα μας οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση από τις 20 του μήνα που προβλέπαμε αρχικά», σημειώνει.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει μολύνει περισσότερους από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα, εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στα 32.694 τα νέα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 32.694 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.568.215 (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.559 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 576 ασθενείς.

Σχολεία: 9.688 κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα

Μετά την διενέργεια του δεύτερου self test μαθητών και εκπαιδευτικών για την επιστροφή στα σχολεία, διαπιστώθηκαν 9.688 θετικά κρούσματα.

Μαζί με τα 15.547 που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι μέσα σε 48 ώρες ανιχνεύθηκαν 25.235 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κρούσματος ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο καθώς και ότι θα ακολουθήσει τρίτο τεστ, την Πέμπτη, για την προσέλευση στα σχολεία την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό.