«Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης ποτέ», τόνισε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε το 63% με 65% μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», σχολίασε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Πότε θα δούμε κορύφωση και στη συνέχεια, αποκλιμάκωση;

«Αυτό σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από τη νόσηση, θα φτάσει όχι για να έχουμε αποκλιμάκωση από μόνη της, δηλαδή να κάνουμε ανοσία της αγέλης, δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης ποτέ αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

«Για να λειτουργήσουμε θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι», δήλωσε ενώ αναφορικά με την κορύφωση του κύματος, εξήγησε πως θα πρέπει «να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον και ανάλογα με το πώς θα έχουμε πάει με τον εμβολιασμό, μπορούμε να έχουμε αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο και έπειτα».

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, μεγαλώνει και η πίεση στο Σύστημα Υγείας

«Τα μέτρα βοηθούν αποδεδειγμένα στο να πέσουν τα κρούσματα. Ουσιαστικά είχαμε αποκλιμάκωση στη Μύκονο και αντίστοιχη αποκλιμάκωση υπήρχε και στη Ζάκυνθο», είπε.

Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας, όπως τόνισε.

Η εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη είναι πως οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τους 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων.

Τι θα γίνει με Αττική και Κρήτη;

Πάντως, σχετικά με το αν θα υπάρξουν μέτρα στην Αττική, τόνισε πως «δεν μπορώ να το φανταστώ ότι θα πάρει κανείς μέτρα τοπικά με την έννοια της υποενότητας της Αττικής διότι παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη διασπορά στο Λεκανοπέδιο, ανάλογα με την κινητικότητα».

Επιπλέον, απάντησε για την Κρήτη και ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, «περιμένουνε να δούμε μια αποκλιμάκωση σε Ηράκλειο και Χανιά» ενώ «η αποκλιμάκωση στο Ρέθυμνο αναμένεται να υπάρξει αργότερα».