Ένα αεροδρόμιο σχεδιασμένο να μοιάζει με οφθαλμαπάτη της ερήμου. Ένα νησί στο σχήμα δελφινιού με κτήρια «κοράλλια». Μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου με χρήση θεματικού πάρκου, με ρόλερ κόστερ και μπάντζι τζάμπινγκ.

Για τους αρχιτέκτονες, η Σαουδική Αραβία είναι ένα απέραντο πεδίο πειραματισμού της τέχνης τους, ένας «καμβάς» για τις πιο τρελές και αλλόκοτες ιδέες τους.

«Τώρα έχουμε μια πλατφόρμα για να υλοποιήσουμε κάποιες από τις πιο αλλόκοτες ιδέες που είχαμε καιρό, αλλά δεν μπορούσαμε να εκφράσουμε δημιουργικά» επιβεβαιώνει ο Αχμέντ Αλ Αλί, πρόεδρος της X Architects με έδρα το Ντουμπάι που χαρακτηρίζει τη χώρα «όνειρο του σχεδιαστή».

Η εταιρεία του σχεδίασε ένα θέρετρο που θα οικοδομηθεί στους αμμόλοφους της ερήμου και τα δωμάτια θα μοιάζουν με άνθη της ερήμου.

O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, όχι μόνο επιτρέπει, αλλά προτρέπει αυτήν την αρχιτεκτονική πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το μέχρι πρότινος «κλειστό» αυτό εμιράτο σε δημοφιλή προορισμό ξένων τουριστών και επαγγελματιών. Για την επίτευξη του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου το βασίλειο έχει επενδύσει περί το 1 τρισ. δολάρια σε νέα θέρετρα, τη βιομηχανία της κρουαζιέρας καθώς και σε μία αεροπορική εταιρεία.

Το μήνυμα στους αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τον Τζέραντ Ίβεντεν, ανώτερο εκτελεστικό εταίρο της βρετανικής Fosters + Partners, είναι «κάντε τον κόσμο να μας προσέξει».

Μεταξύ των υποψήφιων προς υλοποίηση μέγκα-πρότζεκτ περιλαμβάνεται μια βιομηχανική πόλη σε σχήμα οκταγώνου, πλωτή στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα ξενοδοχείο – «δαχτυλίδι» επίσης στο νερό, με δωμάτια πάνω σε πασάλους, καθώς και το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στον κόσμο, τετραπλάσιο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, χτισμένο σε μια παροπλισμένη αεροπορική βάση.

Ωστόσο, η «ναυαρχίδα» των μεγαλεπήβολων σχεδίων, είναι το λεγόμενο «The Line», το υπερφιλόδοξο όραμα για μια φουτουριστική πόλη που επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και παρουσίασε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,τον περασμένο Ιανουάριο.

Το κτήριο πλάτους 200 μέτρων και μήκους 170 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί ως οριζόντια πόλη, θα βρίσκεται 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα εκτείνεται σε 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμη: