Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα που θα διαθέτει αλκοόλ στην πρωτεύουσα Ριάντ, το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με αυτά, οι πελάτες θα πρέπει να εγγραφούν μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, να λάβουν έναν κωδικό εκκαθάρισης από το υπουργείο Εξωτερικών και να σέβονται συγκεκριμένες μηνιαίες ποσοστώσεις σχετικά με τις αγορές τους.
Η κίνηση αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του βασιλείου, υπό την ηγεσία του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να ανοίξει την υπερσυντηρητική μουσουλμανική χώρα για τουρισμό και επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ισλάμ. Είναι επίσης μέρος ευρύτερων σχεδίων γνωστών ως Vision 2030 για την οικοδόμηση μιας οικονομίας μετά το πετρέλαιο.
Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ, μια γειτονιά όπου στεγάζονται πρεσβείες και διπλωμάτες, και θα «περιορίζεται αυστηρά» σε μη μουσουλμάνους, αναφέρεται στο έγγραφο. Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι μη μουσουλμάνοι ομογενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Εκατομμύρια ομογενείς ζουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι εργάτες από την Ασία και την Αίγυπτο.
Πηγή που γνωρίζει τα σχέδια είπε ότι το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες.
Από το μαστίγωμα στη… φυλάκιση
Η Σαουδική Αραβία έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ που μπορεί να τιμωρηθεί με εκατοντάδες μαστιγώματα, απέλαση, πρόστιμα ή φυλάκιση και οι ομογενείς αντιμετωπίζουν επίσης απέλαση. Ως μέρος των μεταρρυθμίσεων, το μαστίγωμα έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ποινές φυλάκισης.
Το αλκοόλ είναι διαθέσιμο μόνο μέσω διπλωματικής αλληλογραφίας ή στη μαύρη αγορά.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη δημοσιεύματα σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης ότι επέβαλε νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αλκοόλ εντός διπλωματικών αποστολών.
Το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας (CIC) είπε ότι οι νέοι κανονισμοί εισήχθησαν για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων προϊόντων και προϊόντων που παραλαμβάνονται από διπλωματικές αποστολές.
«Αυτή η νέα διαδικασία θα συνεχίσει να παρέχει και να διασφαλίζει ότι όλοι οι διπλωμάτες μη μουσουλμανικών πρεσβειών έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα σε καθορισμένες ποσοστώσεις», ανέφερε η CIC σε δήλωση στο Reuters.
Η δήλωση δεν αφορούσε το προγραμματισμένο κατάστημα αλκοολούχων ποτών, αλλά ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο σέβεται τις διεθνείς διπλωματικές συμβάσεις.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν σχετικά κλειστή για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει χαλαρώσει τους αυστηρούς κοινωνικούς κώδικες, όπως ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους και η απαίτηση από τις γυναίκες να φορούν μαύρες ρόμπες ή αμπάγια.
Διαβάστε ακόμη:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο νόμος για τα ομόφυλα είναι θέμα ισότητας – Σέβομαι τη διαφορετική άποψη της Εκκλησίας
- Στον γάμο της Ελέτσι το πάρτι φοροδιαφυγής που ανακάλυψε η ΑΑΔΕ – Τι δήλωσε η ίδια
- Berenberg: Τι σημαίνει για Ευρώπη και αγορές μία νέα θητεία Τραμπ
- MasterChef 2024: Τι ψιθύρισε ο Κοντιζάς στον «θείο Λεώ» κι έγινε viral στο Twitter